Kortkolom buitenland

Google-topman waarschuwt N-Korea

Beijing. Zonder ingrijpend meer toegang tot internet riskeert Noord-Korea economische stagnatie, waardoor het verder achterop raakt op de rest van de wereld. Die waarschuwing liet Eric Schmidt, topman van Google, vanmorgen horen na een vierdaags bezoek aan Noord-Korea. Slechts weinigen hebben daar toegang tot internet. Hij zei dit ook „zeer, zeer helder” te hebben gemaakt aan zijn gastheren. Schmidt reisde, tegen de zin van de Amerikaanse regering, mee met Bill Richardson, een voormalige gezant van de VS bij de VN die Noord-Korea vaker bezoekt. (AP)

Politiek debat over corruptie in Slovenië

Ljubljana. Hoewel hij werd genoemd in een groot onderzoek, heeft de Sloveense premier Janez Jansa gisteren het vertrouwen gekregen van zijn conservatieve Democratische Sloveense Partij. Hij hoeft daardoor vooralsnog niet af te treden. De Kamervoorzitter, lid van een centrum-rechtse coalitiepartij, had de premier en zijn belangrijkste politieke rivaal, burgemeester Zoran Jankovic van Ljubljana, gevraagd hun functies neer te leggen nadat de corruptiecommissie verscheidene onregelmatigheden had ontdekt in hun belastingaangiftes. Jansa zegt, net als Jankovic, dat de commissie gegevens heeft gemanipuleerd. Hij heeft wel erkend dat hij ‘vertraging heeft opgelopen’ bij de aangifte van een deel van zijn vermogen. (AFP)

Vlaams Belang steunt gemeentebestuur

Brussel. In Vlaanderen is er voor het eerst een gemeentebestuur, in Denderleeuw, met gedoogsteun van het extreemrechtse Vlaams Belang. Tot nu toe weigerden de andere Vlaamse partijen om met Vlaams Belang samen te werken. Dat ‘cordon sanitaire’ zou nu doorbroken zijn, al vindt het bestuur in Denderleeuw – de christen-democraten (CD&V) en de Vlaams-nationalistische N-VA – zelf van niet omdat ze niet om de steun van extreemrechts gevraagd hebben. Maar omdat twee blokken even groot uit de gemeenteraadsverkiezingen waren gekomen, kunnen ze niet zonder die steun. (NRC)

Egypte kiest in april nieuw parlement

Kairo. Parlementsverkiezingen in Egypte zullen in april worden gehouden. Dat hebben regeringsfunctionarissen gisteren meegedeeld. Onder de nieuwe grondwet die eind vorig jaar door de kiezers werd goedgekeurd, moet president Morsi binnen 60 dagen na zijn ondertekening van het document (op 26 december) de verkiezingsdatum vaststellen, zeiden zij. Eerder werd aangenomen dat de verkiezingen zelf binnen twee maanden moesten plaatshebben. Egypte heeft geen Lagerhuis sinds het Constitutionele hof het in juni ontbond. (Reuters)

Mahmoud Abbas in gesprek met Hamas

Kairo. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gisteren in Kairo een gesprek gehad met zijn belangrijkste politieke rivaal, Khaled Mashaal, leider van Hamas. Dit is een nieuwe stap in pogingen de onderlinge geschillen te overbruggen. In Kairo is geen grote vooruitgang geboekt. (AP)