Kortkolom binnenland

Provinciebestuurder Franssen stapt op

Den Haag. Commissaris van de koningin van Zuid-Holland Jan Franssen stapt op. Uiterlijk eind dit jaar legt hij zijn functie neer, zo maakte Franssen (61) gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak bekend. Zijn vertrek komt onverwacht, omdat de VVD’er minder dan een jaar geleden nog werd benoemd voor een nieuwe periode van zes jaar. Franssen is sinds 2000 commissaris van de koningin in Zuid-Holland. Ten tijde van zijn herbenoeming ontstond in de Tweede Kamer ophef over de vele bijbanen van Franssen. Volgens zijn cv heeft hij vijf bestuurs- en adviesfuncties die samenhangen met zijn ambt. Daarnaast bekleedt hij acht overige bestuursfuncties en een aantal onbetaalde erefuncties. (NRC)

Geweld tegen twee op de drie beveiligers

Gorinchem. Twee op de drie beveiligers kregen in 2012 te maken met agressie of geweld. Vooral in de winkelsurveillance en bij toezichthouders op straat werden medewerkers geconfronteerd met intimidatie, discriminatie of geweld. Dat blijkt uit het onderzoek Veilige Beveiligers dat in opdracht van de Nederlandse Veiligheidsbranche is uitgevoerd. De Nederlandse Veiligheidsbranche vertegenwoordigt de markt van particuliere beveiliging, evenementen- en horecabeveiliging, recherche en geld- en waardetransport. Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, wil met het Openbaar Ministerie overleggen over zwaardere strafeisen bij agressie tegen beveiligers, net als bij agressie tegen hulpverleners. (NRC)

Grote brand in complex Poortugaal

Poortugaal. In een appartementencomplex in Poortugaal heeft gisteravond een grote brand gewoed. Daarbij raakten vier mensen gewond, onder wie één zwaargewond. Een 36-jarige vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de brand, meldde de politie vandaag. De brand ontstond rond 23.30 uur op de eerste verdieping. Het gehele complex, waarin onder anderen mensen met een verstandelijke beperking wonen, werd uit voorzorg ontruimd. Acht woningen raakten onbewoonbaar door de brand. (Novum)

Oorzaak brand in garage A’dam bekend

Amsterdam. Een vrouw heeft gisteravond tijdens een bewonersbijeenkomst bekend dat zij verantwoordelijk is voor de brand die dinsdag woedde in een Amsterdamse parkeergarage. Haar auto vatte vlam toen zij de garage binnenreed. De vrouw heeft nog tevergeefs geprobeerd het vuur uit te krijgen. (Novum)

Meer mensen door griepgolf getroffen

Amsterdam. De milde griepgolf in Nederland heeft zich de afgelopen week verder verspreid. Huisartsen maken nu melding van 82 op de 100.000 mensen met griep, tegen 61 op de 100.000 vorige week, nadat er officieel sprake was van een lichte griepgolf. Dat meldde het onderzoeksinstituut Nivel vandaag. Meestal duurt een griepepidemie zes tot acht weken. De kans op een zware griepgolf wordt als heel klein ingeschat. (Novum)