Kijktips

Film

The X Files: I Want To Believe (Chris Carter, 2008, VS).

The X Files had midden jaren 90 de vinger aan de pols van de in paranormale zaken geïnteresseerde samenleving, maar staat in de tweede bioscoopfilm met beide benen op de grond. De FBI-agenten Mulder en Scully houden zich bezig met een pedofiele priester met visioenen, handel in illegale organen, maffia uit Rusland en de ethiek van het toepassen van stamcelonderzoek. RTL7, 20.30-22.35u.

25 Degrés en Hiver (Stéphane Vuillet, 2004, F).

Tragikomische debuutfilm van Vuillet speelt zich af op een warme,winterse dag. Vier eenzame personages met verschillende nationaliteiten rijden in een auto door Brussel, op weg naar het vliegveld. De Oekraïense vluchtelinge Sonia hoopt daar haar man te treffen. Actrice Carmen Maura speelt de moeder van de chauffeur. Het Europese onvermogen wordt treffend geïllustreerd in de film die niet voor niets Brussel als locatie heeft. TV5, 21.00-22.35u.

Informatief

The Yes Men Fix the World.

Reportage over de acties van Andy Bichlbaum en Mike Bonanno, anti-globalisten en activisten tegen multinationals. Keurig in het pak geven ze zich uit voor woordvoerders van grote bedrijven. Zo verschijnt een van hen in een uitzending van de BBC als woordvoerder van Dow Chemical om te verklaren dat dit bedrijf eindelijk heeft besloten aan de slachtoffers van Bhopal smartengeld uit te keren. Deze verklaring is meteen wereldnieuws, totdat Dow een verklaring aflegt hier niets van af te weten. Ned.2, 23.00-00.29u.

De Uil van Athena: Cave of Forgotten Dreams.

Documentaire van Werner Herzog over de grot van Chauvet, waar zich de oudst bekende rotsschilderingen ter wereld bevinden: honderden afbeeldingen van dieren, handstempels en abstracte patronen. Canvas, 23.15-00.45u.