In Nederland valt het nog heel erg mee met die storingen

Afgelopen week waren er twee stroomstoringen in Enschede. Dat is erg zeldzaam. We investeren veel in infrastructuur.

Twee keer kort achter elkaar waren er stroomstoringen in Enschede. De eerste was afgelopen zaterdag, toen de elektriciteit uitviel bij 22.000 klanten. Verkeerslichten, spoorwegovergangen en liften werkten niet meer. Pas tien uur later kon op de meeste aansluitingen het licht weer aan. Maandag was het weer raak. Toen viel de stroom uit bij 4.700 adressen. Deze storing was na twee uur verholpen.

1Hoe kon dit gebeuren?Er is een explosie geweest in de schakelinstallatie van een verdeelstation van de regionale netbeheerder Enexis. Waardoor is onduidelijk. Na de explosie legde het beveiligingssysteem de transformator stil – dat is zoiets als het doorslaan van stoppen in de meterkast, het is een soort aardlekbeveiliging.

De tweede storing ontstond waarschijnlijk doordat de transformator door de explosie ontregeld was. Een reserve-unit zal de komende zes maanden de installatie vervangen.

2Hoe groot is de schade?Die loopt volgens Enexis in de miljoenen. Wie vier uur zonder stroom zit, krijgt in Nederland automatisch 35 euro vergoed. Bij elke vier uur dat de storing aanhoudt, komt daar 20 euro bij. Enexis is in totaal bijna 2 miljoen euro kwijt aan de 22.000 gedupeerde particulieren en bedrijven van de eerste storing. Enexis moet het transformatorhuis ook nog herstellen.

3Komen storingen vaak voor in Nederland?Volgens de jongste cijfers van onderzoeksinstituut Kema, uit 2011, zijn er jaarlijks bijna 20.000 stroomstoringen in Nederland. Oorzaken zijn dikwijls graafwerk en ook wel slijtage, vorst en koperdiefstal. In 2011 werden bij een stroomonderbreking gemiddeld 137 klanten getroffen. De stroom viel per onderbreking gemiddeld bijna 70 minuten uit.

Dat is heel betrouwbaar. Elektriciteit is in Nederland 99,996 procent van de tijd beschikbaar. Gemiddeld valt de stroom in Nederland ruim 23 minuten per jaar uit per klant. De afgelopen jaren had een huishouden in Duitsland gemiddeld 40 minuten geen stroom, in Frankrijk 70 minuten en in Engeland 90 minuten.

4Hoe komt het dat Nederland zo’n betrouwbaar net heeft? Omdat we er veel in hebben geïnvesteerd. Veel verbindingen zijn ringvormig aangelegd, zodat elektriciteit van verschillende richtingen kan worden aangevoerd als ergens de doorvoer stokt. Dat loont ook, in zo’n dichtbevolkt land als Nederland. Over grote afstanden, zoals in de VS waar veel stroomstoringen zijn, is dat onbetaalbaar.

    • Arjen Schreuder