Het publiek voelt de pijn bij liefdesduet van Jan Martens

Dans

To Love Duets, Jan Martens. Gezien: 8/1, Amsterdam. Tournee t/m 27/2. www.janmartens.com ****

Liefhebben tegen de klippen op, ook als het vuur al is gedoofd en de liefde een last is geworden. De Vlaming Jan Martens heeft dat proces in een choreografie gegoten die onder de huid kruipt en daar blijft knagen.

In Sweat Baby Sweat zijn Steven Michel en Kimmy Ligtvoet aan elkaar verbonden in iets wat te omschrijven valt als uiterst trage tantrische acrobatiek.

Onafgebroken kijken de twee elkaar aan, plaatsen zorgvuldig hun handen en voeten op elkaars lichaam en glijden ijselijk langzaam – het trillen van hun spieren neemt allengs toe – van de ene pose in de andere. De eerste barstjes worden zichtbaar als Ligtvoet zich keer op keer vastklemt aan Michel, die zich, als in een Pina Bausch-citaat, telkens van haar omhelzing bevrijdt. Uiteindelijk, als het lichtontwerp zijn cyclus heeft afgerond en Cat Power haar song (Willy Deadwilder) zo lang mogelijk heeft gerekt, zijn ze gescheiden. Het publiek voelt de pijn.

In A Small Guide on How to Treat Your Lifetime Companion worden op kernachtige, minimalistische wijze vijf stadia van een relatie verbeeld: ontmoeting, omhelzing, versmelting et cetera. Dat gaat van voorzichtig en teder tot hard en gruizig.

Met dit tweeluik laat Jan Martens zien dat het aloude thema van de liefde (en het einde ervan) nog altijd op een originele manier in dans kan worden vormgegeven, en dat mag een prestatie heten.

    • Francine van der Wiel