Het Nationale Toneel haalt vijf jonge talenten binnen

Drie rijzende sterren uit de Nederlandse film verbinden zich aan theatergezelschap het Nationale Toneel. Sallie Harmsen (23), Hannah Hoekstra (25) en Reinout Scholten van Aschat (23) treden toe tot het ensemble. Ook de meer ervaren acteurs Katja Herbers (32) en Joris Smit (31) zijn nieuw bij het gezelschap. Artistiek leider Theu Boermans: „Ik ben zeer verheugd. Zij zijn dé talenten van hun generatie.”

De keuze voor de drie jonge filmtalenten is opvallend. Hoekstra en Scholten van Aschat, zoon van Gijs, kregen vorig jaar een Gouden Kalf, zij voor de hoofdrol in Hemel, hij voor zijn rol in De Heineken Ontvoering.

Maar het was niet hun ontluikende filmcarrière die Boermans’ interesse wekte, zegt hij. Hij leerde hen kennen op de toneelschool. „Ze doen het goed voor de camera maar hebben ook een grote toneelpersoonlijkheid. Het is een stel jonge veulens dat barst van het talent en de ambitie.”

Dat zijn nieuwe aanwinsten wellicht een mooie filmcarrière wacht, noemt Boermans „mooi meegenomen”. „Maar ik ga ze natuurlijk niet verplichten tafeldame of -heer te worden bij DWDD.”

    • Herien Wensink