Hard, spontaan, anti-alles

Het Groningse trio traumahelikopter maakt garagerock. Aan de vooravond van Noorderslag geven ze een spoedcursus in het genre.

Nederland, 05-01-'13; Garagerock / punk band Traumahelikopter, een van de namen op het Eurosonic Noorderslag festival. Vlnr: Roel van Merlot, Mark Lada en Daan van Dalen. De Foto: Kees van de Veen
Nederland, 05-01-'13; Garagerock / punk band Traumahelikopter, een van de namen op het Eurosonic Noorderslag festival. Vlnr: Roel van Merlot, Mark Lada en Daan van Dalen. De Foto: Kees van de Veen Kees van de Veen

Het perfecte huis voor de hedendaagse rock-’n-roll staat aan de rand van Groningen, in de Paradijsvogelstraat. Het oude gebouw van de academie voor beeldende kunst ligt midden tussen garagebedrijven, verkopers van tweedehands auto-onderdelen, en andere lawaaiverslaafden. Wie dat wil kan hier, zowel overdag als ’s nachts, een kanon afschieten.

En dat is precies wat de bewoners van dat ene huis doen. Alleen voeren ze hun bombardement uit met slechts twee gitaren en twee trommels.

Dit is namelijk het hoofdkwartier van traumahelikopter (met kleine t). De naam is misleidend, want het trio lijkt meer sloop- dan reddingswerkzaamheden te verrichten. Om de nek van Mark ‘Lada’ van der Ploeg (25) hangt een koord waaraan een bebloede kies bungelt. De slungelige zanger-gitarist loopt de trap af en laat het oefenhok zien, dat ook dient als slaapkamer. Boven in de huiskamer/keuken knetteren punkhelden uit een oude pick-up, maar ook ‘Franse freakbeat-chansonniers’ als Jacques Dutronc. Aan de muur hangen platenhoezen van G.G. Allin, The Kids en Oblivians.

traumahelikopter maakt garagerock. Dat genre ontstond in het begin van de jaren zestig in de Verenigde Staten toen jonge broekies in de garage van hun ouders de muziek van hun nieuwe Britse idolen (Beatles, Kinks) probeerden te kopiëren. De combinatie van galmende rammelgitaren en koektrommeldrums leidde tot een beweging die werd aangevoerd door bands als The Sonics en The Kingsmen. Vijftig jaar later geldt nog steeds dat een hang naar eenvoud en een aantoonbaar gebrek aan technische vaardigheden tot de aanbeveling strekken. En hoewel de meeste kelderhelden in de underground bleven opereren, wisten sommigen (The White Stripes, Black Keys) er groot mee te worden.

Lada ontdekte tijdens zijn studie kunstgeschiedenis dat medestudent Daan van Dalen (24) dezelfde liefde voor elementaire rock-’n-roll koesterde. Maar na vele nachtelijke sessies op de scheurgitaar misten ze iets: iemand die bij wijze van spreken op wat potten en pannen kon hakken. Lada: „En dat moest wel een vriend zijn. Liever dat dan een muzikant. Ik geloof namelijk niet in bands die via een prikbord ontstaan.”

Het werd uiteindelijk zelfbenoemd „fan van het eerste uur” Roel van Merlot (36). Drie uur doet de drummer erover om vanuit Eindhoven zijn medebandleden in Groningen te bereiken. Maar dat geeft niks hoor, zegt hij geruststellend van achter zijn glaasje rode wijn. „We oefenen toch bijna nooit.”

In twee jaar tijd bracht traumahelikopter twee singletjes en een cassettebandje uit. En die waren „fucking great”, oordeelde het Amerikaanse maandblad Maximumrocknroll, voor velen nog steeds de maandelijkse punkbijbel. Zaterdag presenteerden ze in het Groningse Vera hun titelloze debuut, dat is verschenen bij Excelsior, de platenmaatschappij die toch vooral bekendstaat vanwege verantwoorde gitaarbraveriken als Tim Knol en Moss. Lada: „We waren zelf ook verbaasd dat zij ons benaderden.” De plaat duurt even lang als een gemiddeld optreden. In 27 minuten blaast de band er elf nummers doorheen.

En dat zouden er meer moeten doen, vinden ze. Lada: „Veel bands richten zich te veel op het uiterlijk. Dan gaat het erom op welke spullen je speelt, en of je gitaar er wel oud en versleten genoeg uitziet. Dan denk ik: ga eerst maar eens een goed liedje schrijven.”

Om het evangelie van de alles overwinnende eenvoud verder te verspreiden geeft traumahelikopter op verzoek een spoedcursus garagerock. Maar wel inclusief disclaimer. Want voor buitenstaanders klinkt het soms wellicht als gemakkelijk hak- en zaagwerk, dat betekent niet dat de muziek zomaar in vijf stappen kan worden weggezet. Lada. „Dat zou afbreuk doen. Garagerock is superbreed: het gaat van rockabilly tot country, en van blues naar wave en punkrock.” We zijn dus gewaarschuwd. Tijd om af te tellen. 1-2-3-4!

De debuutplaat van traumahelikopter is verschenen bij Excelsior. Zaterdag staat de band op Eurosonic. Meer optredens: traumahelikopter.tumblr.com

    • Frank Provoost