God opzeggen

God opzeggen: vroeger gaf dat een hoop gedoe, tegenwoordig heb je er een handige website voor. Via ontdopen.nl ben je zo uitgeschreven uit de Rooms-Katholieke Kerk. In een handomdraai afvallig.

En dus regent het standaardopzeggingen in de parochies, steeds als de paus weer iets fouts twittert.

Pastoor Harm Schilder (39) uit Tilburg is niet een katholiek die dat zomaar laat gebeuren. Deze week kwam hij met een plan om foto’s van afvalligen op te hangen in zijn kerk.

Schilder is orthodox, maar zijn instrumenten zijn dat niet. Die combinatie bracht hem al vaker in het nieuws.

Zoals de keer dat hij de buurt boos maakte omdat hij de kerkklok al om kwart over zeven ’s ochtends liet luiden.

Of de keer dat hij gelovigen opriep om camera’s mee de kerk in te nemen, om eventuele vrijzinnige misstanden vast te leggen.

Toen hij vertelde PVV te stemmen.

Als ik hem bel is hij net terug van de ochtendlijke eucharistieviering. Hij had gesproken over de storm op het meer: over Jezus, die de wind kalmeerde. De dag ervoor was hij plat gebeld; ’s avonds zat hij bij Pauw & Witteman. „Ook een soort storm. Maar ik voelde me de hele dag rustig bij Christus.”

Afgelopen Kerst was het weer raak, vertelt hij: vier standaardopzeggingen, vanwege uitspraken van de paus. Zulke opzeggers kent hij zelden persoonlijk. Logisch, zijn parochie telt 20.000 leden, van wie maar 600 actief. En juist de papieren leden schrijven zich uit. „Floep! Weg zijn ze dan. Dat is heel onbevredigend.”

Dit keer dacht hij: waarom niet het netwerk van de parochie inschakelen? Hij zou alleen hun naam en de foto uitprinten op een A4’tje. Zodat de parochianen voor hen konden bidden. En waarom die mensen zo stilletjes laten vertrekken, als ze een duidelijke mening hebben over de kerk?

Foto’s, dat ligt altijd gevoelig, beseft hij. Maar hij zet ze niet online. Hij plakt ze niet op de kerkdeuren. Ze komen niet eens in het parochieblaadje. Alleen op het prikbord, naast de foto’s van communicantjes, of pas getrouwden. En ontdopen is toch een openbare daad, net als dopen?

Eén van de afvalligen die niet wilde dat zijn foto in de kerk werd opgehangen, zag hij wel een interview geven op televisie, bij Omroep Brabant. Toch frappant, vindt de pastoor.

De laatste jaren lijkt de weerstand tegen zijn religie grimmiger te worden. Veel gelovigen willen liever met rust gelaten willen worden. „Maar we moeten oppassen dat we niet een stemming krijgen van: laat ons maar stilletjes doodgaan met z’n allen.”

Hij zal dit weekend geen foto’s ophangen van afvalligen; misschien alleen voor hen voorbede doen.

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.

    • Arjen van Veelen