Glamour maakt schrijnend

Lilet never happened

Regie: Jacco Groen. Met: Johanna ter Steege, Sandy Talag. ***

Lilet never happened is een speelfilm voor een goed doel, over het kwaad van jeugdprostitutie op de Filippijnen en helaas daar niet alleen. Regisseur Jacco Groen wilde eerst een documentaire draaien, het werd een speelfilm. Het verhaal van een minderjarig meisje uit een achterbuurt dat gaat werken in een bordeel waar haar oudere zus al actief is.

Hoewel die sociale inbedding wellicht tot enige scepsis over de artistieke integriteit van de film kan leiden, is het best een aardige film. Hoofdrolspeler Sandy Talag lijkt een natuurtalent, Johanna ter Steege is overtuigend als onmachtige hulpverlener, en het documentair ogende camerawerk in het bordeel en de sloppenwijk mag er zijn. De film straalt vitaliteit uit.

Groen heeft er gelukkig van afgezien zijn onderwerp als zielig en ellendig af te schilderen. Eerder straalt er een soort armoedige glamour van het doek – wat de boodschap, dat er voor betrokkenen nauwelijks alternatieven zijn, des te schrijnender maakt. Met zijn 106 minuten is de film wel aan de lange kant. Daaraan kun je zien dat het oorspronkelijk een documentaire was: na een uurtje is het allemaal wel uitgelegd.

    • Raymond van den Boogaard