Galmen en zinderen

popHandsome Poets: Sky On Fire ***

De band Handsome Poets uit Utrecht heeft de wind in de rug. Zo was hun track Sky On Fire afgelopen zomer de herkenningsmelodie bij NOS-uitzendingen van de Olympische Spelen, waardoor het meteen een nummer-éénhit werd. Het zich bombastisch ontwikkelende lied is typerend voor de stijl van Handsome Poets. Op hun nieuwe, tweede cd – die ook Sky On Fire heet – verloopt ieder nummer op dezelfde manier: een ingehouden refrein zwelt aan en komt in het couplet tot volle kracht, aangevuurd door de galmende uithalen van zanger Tim van Esch. De begeleiding is een massief geheel van lange, hoge synthesizertonen, verweven met zinderend getokkel. Het geheel wordt volwassen uitgevoerd, maar is niet erg origineel: stembuigingen en melodieën klinken bekend. Toch zijn er verrassingen: mysterieuze drums, als de echo van een heipaal, in More Heart; het brutale, knerpende loopje van het keyboard in Lucky One, en de Scissor Sisters-achtige bravoure van slotnummer Alright. Zo zit de beloning in de staart. Jammer dat de band daar niet eerder mee voor de draad kwam.

Handsome Poets treedt op: 10/1 Tivoli, Utrecht; 11/1 Eurosonic, Groningen; 12/1 Noorderslag, Groningen. Inl: handsomepoets.nl

    • Hester Carvalho