Gaat de slakkenkroket het halen?

Natuurlijk was er de koeling die ook koelt buiten de koeling. En de Hot Escargot slakkenkroket. Er stonden afwasmachines die werkten op omgekeerde osmose. En het alternatieve, milieuvriendelijke Duitse merk Fritz-kola komt de Nederlandse markt veroveren. Maar mijn ontdekking van de Horecava 2013 is: Dead Crow Bourbon flavoured Beer.

Het zal de schappen waarschijnlijk niet halen, want het zoete, geparfumeerde goedje is niet te zuipen. Het heeft vrijwel niets te maken met de smaak van goede Bourbon. Toch zou iedere Nederlandse kroeg opknappen van een rijtje Dead Crow in de koelkast – de grote ‘Western’-letters op het etiket en vooral de kraai op zijn rug erboven. Ik zie mezelf al binnenstappen. Ik laat de hakken van mijn cowboylaarzen net iets te hard op de houten vloer klakken bij elke rustige pas. Zonder mijn hoofd te draaien scan ik met een besmuikte blik de rest van de tent. Tot ik halt hou bij de bar, met mijn wijsvinger de rand van mijn hoed aantik en zeg: „een Dead Crow alsjeblieft. En neem er zelf ook een.”

Het thema van de huishoudbeurs voor professionals was dit jaar ‘bewust ondernemen’. De dames bij de Horecava-infobalies waren daarom voor de gelegenheid schaars gekleed in het groen. Achter in de grootste hal, links bij de pinbonnen, rechts bij de bedrijfskleding, was ook een stukje versproducten. Leuk initiatief was De Vrije Koe, dat zich inzet voor de comeback van het oer-Hollandse runderras de blaarkop, en daarmee een sympathiek alternatief wil bieden voor de bio-industrie. Aardig detail vond ik dat de leverancier afnemers van ossenhaas of entrecote verplicht om ook gehakt te kopen, zodat hij op een duurzame manier zijn hele koe kan verwaarden.

Geïnspireerd door het thema van de Horecava deed ik die avond eens iets met spelt. Maak de spelt klaar zoals aangegeven op de verpakking. Snij de paddenstoelen in niet te kleine blokjes. Bak de champignons met de gesnipperde ui en even fijn gesneden venkel op hoog vuur aan. Voeg na een paar minuten de shiitake toe en bak nog vijf minuten door. Meng de spelt, de paddenstoelen, de grof gesneden peterselie en de avocado in blokjes. Doe er een klein scheutje olijfolie over en nog minder frambozenazijn. Maak af met peper en zout. Eet de speltsalade met een gebakken kabeljauwfilet en gestoofde witlof.

Bij het kraampje van ‘Mood Matters scent marketing’ las ik dat ‘met geur de koopbereidheid en verblijfsduur van de klant verhoogd kunnen worden’. Maar er waren meer toepassingen voor de geurdispenser, verzekerde de vertegenwoordiger mij. Ik kon ook denken aan bejaardentehuizen.

    • Joël Broekaert