Fysieke en mentale zelfdestructie - meesterlijk in beeld

In this image released by Fox Searchlight, Mickey Rourke is shown in a scene from, "The Wrestler." (AP Photo/Fox Searchlight, Niko Tavernise) ** NO SALES **
In this image released by Fox Searchlight, Mickey Rourke is shown in a scene from, "The Wrestler." (AP Photo/Fox Searchlight, Niko Tavernise) ** NO SALES ** AP

The Wrestler (Darren Aronofsky, 2008)Ned. 3, 22.30 - 00.15 uur

Profworstelaar Randy ‘the Ram’ Robinson (Mickey Rourke) zit al ruim twintig jaar in het vak. De jaren tachtig waren zijn gloriedagen, toen hij het opnam tegen Ayatollah, The Beast from the East. Deze bloeitijd valt natuurlijk niet toevallig samen met die van acteur Mickey Rourke, die indertijd veel succes had met rollen in bijvoorbeeld Rumble Fish (1983) en 9½ Weeks (1986).

Dat de tussenliggende jaren zwaar waren, is aan alles af te zien: Randy heeft een verlopen kop, hij draagt een gehoorapparaatje en hij zet af en toe een leesbril op. De worstelaar woont in een stacaravan, is vervreemd van zijn dochter en bezoekt in zijn vrije uurtjes graag een stripclub. Hij houdt zichzelf op de been met diverse pijnstillers en spuit steroïden in zijn bil als hij weer aan een wedstrijd meedoet.

Net als in zijn andere films, zoals Requiem for a Dream en Black Swan, toont regisseur Darren Aronofsky zich een meester in het weergeven van iemands fysieke en mentale zelfdestructie. De pijn die Randy tijdens de worstelshows ervaart, verbleekt bij die in zijn dagelijkse leven. En dat terwijl hij tijdens het worstelen met een niettang wordt beperkt.

Voor Randy is worstelen het echte leven, daar voelt hij zich in zijn element. Daarbuiten gaat het mis. Je voelt zijn angst als hij voor het eerst aanbelt bij zijn dochter. Rourke maakt er een schitterend moment van.

    • André Waardenburg