Film

The Awakening ***

Florence Cathcart is beroepsscepticus. Als ghostbuster in het Engeland van vlak na de Eerste Wereldoorlog ontmaskert ze het ene na het andere medium dat een slaatje probeert te slaan uit de troostindustrie die parasiteert op de verliezen die in de loopgraven zijn geleden. Ze vangt haar ‘geesten’ niet alleen met gezond verstand, maar met een hele batterij aan moderne apparatuur, van fototoestellen tot bewegingsdetectors. Voor een filmdebuut is The Awakening van Nick Murphy zelfverzekerd, maar misschien iets te clean en plechtig gefilmd met al die mistige shots en gedempte dialogen.

Life of Pi ***

De familie van de Indiase jongen Pi beheert een dierentuin in India, maar daar moet verandering in komen, vindt zijn vader. Ze gaan het geluk opzoeken in Canada, dus stappen ze op de boot, samen met alle beesten. Het schip zinkt en de jonge Pi lijkt de enige overlevende, totdat hij ontdekt dat hij samen met een hyena, een gewonde zebra, een orang-oetan en een hongerige Bengaalse tijger op een reddingssloep zit. De schrijver Yann Martel verklaarde tevreden dat de film naar zijn succesroman een van de zeer zeldzame Hollywoodfilms is die religieuze vragen serieus nemen. Maar dat is volgens NRC-recensent Peter de Bruijn maar de vraag.

Lilet Never Happened ***

Lilet Never Happened is een speelfilm over het kwaad van jeugdprostitutie op de Filippijnen, en helaas daar niet alleen. Regisseur Jacco Groen wilde eerst een documentaire draaien, het werd een speelfilm. Het verhaal van een minderjarig meisje uit een achterbuurt dat gaat werken in een bordeel waar haar oudere zus al actief is. Hoewel de sociale inbedding van de film wellicht tot enige scepsis ten aanzien van artistieke integriteit aanleiding kan geven, is het best een aardige film, die vitaliteit uitstraalt. Groen heeft er gelukkig van afgezien zijn onderwerp als zielig en ellendig af te schilderen. Eerder straalt er een soort armoedige glamour van het doek – wat de boodschap des te schrijnender maakt. Met zijn 106 minuten is de Lilet Never Happened wel aan de lange kant.

The Weird Tarantino Night

Net voor het uitkomen van Quentin Tarantino’s nieuwe film Django Unchained kun je in Melkweg Cinema nog even je hart ophalen aan een drietal andere meesterwerkjes. Zo is het 20 jaar geleden dat Reservoir Dogs op het witte doek verscheen, zijn regiedebuut. Na deze film worden de films Drum (1976) en Django (1966) getoond, die een inspiratiebron vormden voor Tarantino’s nieuwste film Django Unchained, waarin een slaaf die premiejager is geworden zijn vrouw probeert te redden van een slavendrijver uit Mississippi.

12 jan, 22.00 uur, Melkweg Cinema Amsterdam. www.melkweg.nl

The Best of IDFA on Tour

Net als voorgaande jaren gaat deze maand The Best of IDFA on Tour van start. Een filmprogramma van vier festivalhits uit de 25ste editie van IDFA doet in totaal 37 plaatsen aan in heel Nederland. En op 2 maart worden de vier films in Antwerpen getoond. De tour sluit op 14 april af in Cinema De Balie in Amsterdam.

12 jan t/m 14 april, in heel Nederland. www.idfa.nl