‘Fatah en Hamas vinden elkaar in verzoeningsgesprek’

Mahmoud Abbas en Khaled Mashaal zouden zijn overeengekomen om het verzoeningsakkoord tussen de Palestijnse president en de Hamasleider uit 2011 te bekrachtigen. Beide heren gingen gisteren in Egypte in gesprek een jarenoud conflict te begraven.

Morsi (m) had eerder op de dag afzonderlijke gesprekken met zowel Meshaal, links van hem, en Abbas. Foto AFP / Khaled Desouki

Mahmoud Abbas en Khaled Meshaal zouden zijn overeengekomen om het verzoeningsakkoord tussen de Palestijnse president en de Hamasleider uit 2011 te bekrachtigen. Beide heren gingen gisteren in Egypte in gesprek om een jarenoud conflict te begraven.

Volgens Reuters heeft een rechterhand van gespreksleider Mohammed Morsi gezegd dat Hamas en Abbas’ Fatah-partij de deal willen implementeren. Onduidelijk is echter of dit meer inhoudt dan dat er vervolggesprekken op de agenda zijn gezet. De gesprekken in Kairo zouden in een “positieve sfeer” zijn verlopen.

Sinds 2007 in de clinch

In 2011 was verzoening dichtbij. Meshaal en Abbas tekenden een verzoeningsovereenkomst, die echter nooit van kracht werd. Afgesproken was dat de twee partijen een coalitieregering zouden vormen die moest gaan toezien op parlements- en presidentsverkiezingen.

Fatah, de partij van Abbas, en Hamas liggen al sinds 2007 met elkaar in de clinch. In dit jaar kwam Hamas aan de macht in Gaza. Sindsdien is Abbas de leider op de Westoever en Hamas in Gaza. Eerder gisteren spraken Abbas en Mashaal apart van elkaar met de Egyptische president Mohammed Morsi. Morsi behoort tot de Moslimbroederschap, de moederorganisatie van Hamas.

De verzoeningsgesprekken die de afgelopen jaren werden gevoerd waren vooral gericht op het vinden van manieren om de macht te delen. De gesprekken liepen echter telkens op niets uit.