FARC waarschuwt over wapenstilstand

Leden van de FARC (links) in gesprek met een delegatie van de Verenigde Naties gisteren in Cuba. Foto AP / Ramon Espinosa

Nog tien dagen en dan loopt het eenzijdig staakt-het-vuren van de FARC tegen de Colombiaanse overheid af, zo waarschuwen de rebellen. Zonder een nieuwe, wederzijdse wapenstilstand hervat de FARC de gewapende strijd.

Op 19 november kondigden de rebellen, tijdens de eerste dag van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Havana, aan de wapens neer te leggen. Dit zou voor twee maanden gelden, tenzij de regering eenzelfde beweging maakte. Die bleef echter tot op heden uit.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil de druk erop houden bij de rebellen om ze zo te dwingen tot een vredesakkoord. Op een persconferentie zei FARC-onderhandelaar Ivan Marquez dat een volgend staakt-het-vuren bilateraal moet zijn.

De afgelopen twee maanden doodde de regering zeker 34 FARC-strijders. Regeringstroepen beschuldigen de rebellen ervan aanvallen te hebben gepleegd op het leger en de infrastructuur in het land. Maandag worden de gesprekken, na een kerstreces, hervat.

    • Jules Seegers