Echtpaar wordt niet vervolgd voor dood inbreker

De politie doet in september 2012 onderzoek rond het huis in Diessen waar een inbraker overleed na een vechtpartij met de bewoners. Foto ANP

Het echtpaar uit het Brabantse Diessen dat vorig jaar geweld gebruikte om een inbreker te bedwingen, wordt niet vervolgd voor de dood van de dief. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het koppel geen excessief geweld heeft gebruikt en nooit van plan was de man te doden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda vandaag bekendgemaakt.

De inbreker was op 25 september 2012 bezig vogels uit de volière van het echtpaar te stelen toen hij werd betrapt. De man en vrouw hielden de dief onder meer bij zijn benen en hals vast om te voorkomen dat hij dat zou vluchten.

De man overleed kort nadat het echtpaar hem had overgedragen aan de politie. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vastgesteld dat de dief door verstikking om het leven is gekomen. Het OM meldt in de verklaring:

Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat het toegepaste geweld noodzakelijk en geboden was gezien de situatie op dat moment. Het geweld bestond onder meer uit het al liggend op de grond vasthouden van de man bij de hals en de benen. Door het Nederlands Forensisch Instituut is vastgesteld dat de man door verstikking om het leven is gekomen. Het door het echtpaar toegepaste geweld is er steeds op gericht geweest de man, die zich stevig verzette, onder controle te brengen en te houden teneinde hem over te dragen aan de politie. Van excessief en onnodig geweld is geen sprake geweest. Het handelen was er niet op gericht om de man te doden.

Het echtpaar en de nabestaanden van de overleden man zijn door de politie op de hoogte gesteld van de beslissing tot niet verdere vervolging.

Het inbrekersrisico

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven zei vorig jaar na het incident dat de inbreker het aan zichzelf te danken had:

“Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico. Die inbreker heeft niets te zoeken in die woning, het risico ligt bij hem.”

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek toen driekwart van de Nederlanders het eens te zijn met Teeven.

    • Anouk van Kampen