Dumpsterdiven

Mijn vriendin J. kan zich erg druk maken over de verspilling door supermarkten. Omdat ze het doodzonde vindt dat de grootgrutters dagelijks heel veel goed voedsel weggooien, duikt ze daarom na sluitingstijd de containers in om daar brood en andere levensmiddelen van een nutteloze ondergang te redden.

En J. is niet de enige. Dit zogenoemde dumpsterdiven wordt op veel plekken ter wereld gedaan door mensen die wel het geld hebben om boodschappen te doen, maar het niet kunnen uitstaan dat er elke dag eten wordt weggegooid omdat het vanwege regelgeving niet meer kan worden verkocht. Ze hebben wel een puntje, vind ik. En ach, zolang het eten in de vuilnisbakken nog netjes is verpakt en het er nog fatsoenlijk uitziet, is er weinig mis met deze hobby.

Toch kan ik me goed voorstellen dat menig lezer een gangetje door het supermarktvuilnis als iets té hardcore zal ervaren, al kan een beetje nadenken over verspilling geen kwaad. Daarom deze week een recept voor het chic klinkende, maar wel maatschappijbewuste Arancini di riso. Deze gefrituurde rijstballetjes zijn namelijk gemaakt van overgebleven risotto, die vanaf nu dus nooit meer in de afvalbak hoeft te belanden.

Voor het maken van de balletjes heb je een flinke schep klaargemaakte risotto nodig. Je kunt hiervoor dus restjes van het avondeten gebruiken, maar de snackballetjes zijn lekker genoeg om helemaal from scratch te maken.

Verwarm de roomboter en een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en bak kort de ui en knoflook. Voeg de risotto toe en schep om tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met de wijn en roer tot het meeste vocht is opgenomen. Herhaal dit met de warme bouillon tot de rijst beetgaar is. Schaaf de Parmezaanse kaas en snijd de mozzarella in kleine blokjes. Roer door de risotto, bestrooi met peper en zout en laat de rijst afkoelen.

Schep met een lepel een hoopje rijst uit de pan en rol met je hand tot een balletje. Doe dit tot alle risotto op is.

Zet vervolgens drie bakjes klaar. Eén met paneermeel, één met bloem en één met de losgeklopte eieren. Haal de balletjes door het bloem, ei en tot slot paneermeel tot ze volledig zijn bedekt met een laagje paneermeel. Frituur ze een paar minuten in een pan met olie tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben. Laat de balletjes uitlekken op een keukenpapiertje en serveer ze met een pittige tomatensaus.

    • Stéphanie Versteeg