‘Duitse in rolstoel door ingreep J.S.’ - ziekenhuis Twente onderzoekt publicaties

Een patiënte is in een rolstoel beland door een niet goed uitgevoerde ingreep van de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst J.S. in het ziekenhuis in Worms waar hij van oktober 2010 tot februari 2011 werkte. Dat heeft de advocaat van de vrouw gezegd tegen de Duitse lokale krant de Heilbronner Stimme.

De vrouw kreeg eind 2010 een ruggenprik, maar die werd niet correct uitgevoerd en was bovendien onnodig.

J.S. werd vorige week ontslagen toen het ziekenhuis in Heilbronn van zijn reputatie hoorde. De neuroloog wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

J.S. kwam de afgelopen week volop in het nieuws nadat bleek dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn werkte. De kliniek ontsloeg hem vorige week vrijdag. Nadat dit bericht bekend werd, bleek dat J.S. de afgelopen jaren ook in verschillende andere Duitse ziekenhuizen actief is geweest, waarom in het ziekenhuis in Worms.

Deze week meldde de Heilbronner Stimme al dat het Openbaar Ministerie in Duitsland een vooronderzoek naar een ingreep van de neuroloog start naar aanleiding van berichten over een verkeerd verlopen ingreep in het ziekenhuis in Heilbronn.

In augustus zou J.S. bij een 33-jarige vrouw een lumbaalpunctie hebben uitgevoerd, waarbij ruggenmergvloeistof is afgenomen. De vrouw zei in de lokale krant nog weken last te hebben gehad van de ingreep en kon naar eigen zeggen enkele dagen niet eten en bewegen. De Duitse justitie gaat bekijken of J.S. de vrouw onnodige pijn heeft toegebracht.

Publicaties J.S. onderzocht

Het Medisch Spectrum Twente laat publicaties onderzoeken waarbij J.S. betrokken was. De aan het ziekenhuis gelieerde Medical School Twente gaat het onderzoek uitvoeren. Als dat nodig blijkt te zijn worden de uitkomsten van het onderzoek voor toetsing aan een externe instantie voorgelegd. Dat meldt het ziekenhuis vandaag.

    • Marije Willems