Reeks bomaanslagen in Pakistan kosten zeker 115 mensen het leven

Door een reeks bomaanslagen in verschillende delen van Pakistan zijn vandaag 103 mensen omgekomen. 69 van hen kwamen om het leven na een sektarische aanslag op een biljartclub in Quetta, in het zuidwesten van Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse politie tegen persbureau AP gezegd.

Een gewonde reddingswerker wordt het ziekenhuis binnengereden na de tweede bomaanslag in Quetta. Foto Reuters / Naseer Ahmed

Door een reeks bomaanslagen in verschillende delen van Pakistan zijn vandaag 115 mensen omgekomen. 81 van hen kwamen om het leven na een sektarische aanslag op een biljartclub in Quetta, in het zuidwesten van Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse politie tegen persbureau AP gezegd.

Het is door de aanslagen een van de dodelijkste dagen van de afgelopen jaren in Pakistan. De regering wordt geconfronteerd met een bloedige opstand van Talibaan-militanten in het noordwesten van het land en van Baloech-militanten in het zuidwesten.

81 doden en zeker 160 gewonden na dubbele aanslag biljartclub

De bommen in de biljartclub gingen vanavond ongeveer tien minuten na elkaar af. De eerste bom ging in de club af. Door de tweede bom, afgegaan in een auto voor het gebouw, stortte het dak van het gebouw volgens de politie in, waardoor zo veel mensen om het leven kwamen en gewond raakten. Aansnellende omstanders na de eerste bom werden geraakt bij de tweede ontploffing. Onder hen ook politie-agenten, journalisten en reddingswerkers.

Zeker zes politiemensen, een cameraman en meerdere reddingswerkers kwamen om het leven. Bij de aanslag raakten meer dan 160 mensen gewond. Veel van de overledenen en gewonden zijn volgens de politie shi’itische moslims. De sektarische militante groep Lashkar-e-Jhangvi heeft de aanslag opgeëist bij lokale journalisten. Een van de woordvoerders van de groep liet weten dat de eerste aanslag een zelfmoordactie was, en dat de tweede bom van een afstand tot ontploffing was gebracht.

In de arme provincie Baluchistan, waarvan Quetta de hoofdstad is, vinden door nationalistische en religieuze conflicten regelmatig aanslagen plaats. Al tientallen jaren strijden nationalisten in de regio voor meer autonomie. Ook eisen ze een groter deel van de opbrengst van de bodemschatten in de provincie. Het afgelopen jaar hebben ook veel radicale sunnieten aanslagen gepleegd op shi’ieten in de regio, die zij beschouwen als ketters, aldus AP.


View Larger Map

Eerder vandaag ook al een aanslag in ander deel Quetta

Een paar uur voor de aanslag in Quetta werd op een drukbezochte markt in een ander deel van de stad ook een bom tot ontploffing gebracht. De bom had paramilitaire soldaten als doelwit. Twaalf mensen kwamen om het leven en meer dan veertig mensen raakten gewond. Het Verenigde Baloech Leger, een separatistische groep, heeft die aanslag opgeëist.

In Swatvallei ontplofte een gasvles: 22 doden

In het noordoosten van Pakistan kwamen door de ontploffing van een gasfles bij een sunnitische moskee in de Swatvallei vanmiddag 22 mensen om het leven. Rond de tachtig mensen raakten gewond. Deze aanslag werd niet opgeëist. Er wordt nog onderzocht of het hier om een aanslag gaat. De regio vormt een thuishaven voor Pakistaanse en Afghaanse Talibaan.


View Larger Map

    • Anouk van Kampen