Drones van politie kunnen niet tegen wind en regen

Amsterdamse politie gebruikt drones niet: ze zijn te weergevoelig.

Amsterdam. De Amsterdamse politie heeft zijn drones aan de grond gezet. De AirRobot, het van camera voorziene helikoptertje dat het korps in 2007 had aangeschaft, is sinds 2010 niet meer gebruikt. Reden: het toestel kan niet tegen wind en regen.

Dat bevestigt een woordvoerder, naar aanleiding van een bericht van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Het korps licht toe: „In het licht van de ontwikkelingen richting de Nationale Politie is ervoor gekozen vooralsnog geen nieuwe UAV aan te schaffen.” UAV staat voor Unmanned Aerial Vehicle. In 2006 was de politie nog enthousiast. Maar in een rapportage die later dat jaar werd gemaakt stond: „Het toestel is wel windgevoelig. Bij een windkracht van 7 meter per seconde en ook bij regen kan de AirRobot niet worden gebruikt.” Zeven meter per seconde wil zeggen windkracht 4.

Toch werden bij wijze van proef twee drones aangeschaft, (kosten: 28.934,85 euro). „De AirRobot gaf echter vanaf 2010 technische problemen en storingen.” NRC