Drie Koerdische activisten doodgeschoten in Parijs

Members of the Kurdish community in France stand near the Kurdish Institute in Paris on January 10, 2013, where three Kurdish women were found killed with a gunshot to the head. The bodies of the women were found shortly before 2:00 am (0100 GMT) inside the building in the 10th arrondissement of the French capital. One of the women was 32-year-old Fidan Dogan who worked in the institute's information centre, according to its director, Leon Edart. The identities of the other two women, who were reportedly Kurdish activists but did not work at the Institute, were not immediately available. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON Leden van de Koerdische gemeenschap in Parijs staan buiten bij het Koerdisch informatiecentrum waar vannacht drie Koerdische vrouwen werden doodgeschoten. Foto AFP / Thomas Samson

Drie Koerdische vrouwelijke activisten zijn vannacht doodgeschoten in een informatiecentrum van de Koerdische gemeenschap aan de Rue Lafayette in Parijs, meldt AFP.

Een van de slachtoffers is betrokken geweest bij de oprichting van het Koerdische instituut. Van de andere twee is alleen de leeftijd bekendgemaakt: 24 en 28 jaar. Alle drie de vrouwen zouden politiek actief zijn geweest binnen de PKK, die strijdt voor meer rechten en autonomie, maar die door de EU als terreurbeweging wordt gezien.

Volgens het Koerdische persburaau Firat was een van de andere slachtoffers de Parijse vertegenwoordiger van de Koerden in Brussel. Twee van de vrouwen zouden in het hoofd geschoten zijn en een in de buik.

Volgens een medewerker van het centrum, Berivan Akyol, luidt er geen twijfel dat de moord “politiek gemotiveerd” is.

Vriend kon een van de vrouwen niet bereiken

Een vriend van een van drie vrouwen probeerde haar ‘s middags te bellen, maar kreeg geen gehoor. Daarop ging hij naar het centrum, maar kon zonder sleutels het gebouw niet in. De lichamen en drie kogelhulzen werden vervolgens rond twee uur in de nacht gevonden. De voorzitter van de Frans-Koerdische vereniging Mehmet Ulker zei tegen Firat:

“Een paar collega’s zagen bloed op de vloer. Toen ze de deur openbraken, zagen ze dat de drie vrouwen vermoord waren.”

De Franse politie, die een onderzoek is begonnen, spreekt van een “executie”, minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls had het over een “koelbloedige moord”.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (tweede links) luistert samen met politieprefect Bernard Boucault (links) en de directeur van de politie Christian Flaesch (rechts) naar een vertegenwoordiger (rechts) van de Koerdische academie voor kunst en cultuur in Parijs buiten bij het instituut waar de drie vrouwen dood zijn gevonden. Foto AFP / Thomas Samson

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (tweede links) luistert samen met politieprefect Bernard Boucault (links) en de directeur van de politie Christian Flaesch (rechts) naar een vertegenwoordiger (rechts) van de Koerdische academie voor kunst en cultuur in Parijs buiten bij het instituut waar de drie vrouwen dood zijn gevonden. Foto AFP / Thomas SamsonDe Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (tweede links) luistert samen met politieprefect Bernard Boucault (links) en de directeur van de politie Christian Flaesch (rechts) naar een vertegenwoordiger (rechts) van de Koerdische academie voor kunst en cultuur in Parijs buiten bij het instituut waar de drie vrouwen dood zijn gevonden. Foto AFP / Thomas Samson

Gesprekken met de PKK

De executie komt op het moment dat er gesprekken plaatsvinden tussen de Turkse regering en PKK-leider Abdullah Öcalan. Het is voor het eerst dat Turkije en de PKK rechtstreeks met elkaar praten sinds Öcalans arrestatie. Gisteren meldden Turkse media dat er al een staakt-het-vuren zou zijn bereikt en dat de partijen het eens zouden zijn over een vierstappenplan naar een eind aan het conflict. In ruil voor democratische hervormingen en lokaal bestuur voor de Koerden wil de Turkse regering dat de duizenden strijders in de kampen van Noord-Irak zich ontwapenen.

    • Anouk Eigenraam