Draka werd voor tweederde Italiaans

In 2011 werd kabelbedrijf Draka overgenomen door het Italiaanse Prysmian. De positie op de markt voor hoogspanning is nu sterker dan voor de fusie.

„Het is nooit leuk als je van de beurs wordt gehaald”, zegt Frank Dorjee. Hij was bestuursvoorzitter van Draka toen de Nederlandse kabelmaker twee jaar geleden werd overgenomen door het Italiaanse Prysmian.

Nu is Dorjee lid van de raad van bestuur bij de Prysmian Group. Het concern heeft bijna 100 vestigingen in 50 landen en er werken 22.000 mensen. „Het bedrijf is nu ongeveer tweederde Prysmian en een derde Draka”, zegt Dorjee. Na de overname is de top-100 doorgelicht door headhunter Egon Zehnder. Hij kreeg als opdracht mee: de beste man op de beste plaats, maar het zou mooi zijn als de nieuwe verhoudingen ook worden weerspiegeld in het personeel. „En dat is gelukt”, zegt Dorjee. „Tweederde van de top-100 is afkomstig van Prysmian, eenderde van Draka.”

Het hoofdkantoor van Draka is verplaatst naar Milaan. Voor de Nederlandse Draka-arbeiders is er weinig veranderd. Bij de onderhandelingen is afgesproken dat er tot 2014 geen Draka-fabrieken in Nederland zouden worden gesloten. Tot nu toe zijn er vijf fabrieken gesloten, maar die waren allemaal van Prysmian.

Eind 2010 domineerde het onderwerp de financiële pagina’s van de kranten: het oer-Hollandse Draka was inzet van een felle overnamestrijd.

Begin 2010 besloot Flint, de investeringsmaatschappij van ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen, het belang in Draka te verkopen. ‘Ingenieur Frits’ geldt als oprichter van het moderne Draka. In 1999 bracht hij de twee concurrerende kabelfabrikanten – Draka en NKF – bij elkaar.

In juni 2009 begonnen de besprekingen tussen Draka en Prysmian. Maar drie maanden later moesten beide partijen melden dat een fusie definitief van de baan is. Beide partijen konden geen overeenstemming bereiken over één van de belangrijkste voorwaarden voor de fusie: de prijs. Prysmian bood toen 12 euro per aandeel.

In de zomer van 2010 werd een tweede poging ondernomen om Draka te verkopen. Nu benaderde Flint het Franse bedrijf Nexans. Deze grootste kabelfabrikant ter wereld bracht in oktober een bod uit op het honderd jaar oude bedrijf van 15 euro per aandeel.

In Italië werden de documenten uit de kast gehaald en Prysmian ging weer rechtstreeks met Draka onderhandelen. De intensieve onderhandelingen resulteerden in een bod van 17,20 euro per aandeel; een totaalbedrag van 840 miljoen euro. Met de overname verwachtte Prysmian een synergiewinst te realiseren van 100 miljoen euro.

Nog tijdens de conference call, waarbij topman Valerio Battista van Prysmian een toelichting gaf op het bod, diende zich een derde partij aan. Tegen het einde van de conference call meldde het persbureau Reuters dat het Chinese concern Xinmao Group ook belangstelling had voor het Nederlandse bedrijf. Xinmao bood 20,50 euro per aandeel in contanten – wat neerkwam op een bod van ruim 1 miljard euro.

Dorjee: „Wij hebben Xinmao alle gelegenheid gegeven om het bod van 20,50 euro van de grond te krijgen, maar het kostte ze te veel tijd.” In januari 2011 trok Xinmao zich terug. Het bedrijf gaf tijdsdruk op als reden om de handdoek in de ring te gooien.

Bovendien schaarde grootaandeelhouder Flint zich onvoorwaardelijk achter het eerdere bod van Prysmian. Met de verkoop van Draka verwierf Flint een belang van 7,3 procent in Prysmian en was daarmee de grootste aandeelhouder; inmiddels is dit belang al weer verkocht.

Op 6 april 2011 verdween een oer-Hollands bedrijf van de Amsterdamse beurs. De Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken werden op 20 april 1910 opgericht door Jan Teeuwis Duyvis en de Brit Francis Osborn Howe. Het kantoor werd gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam, de fabriek aan de overkant van het IJ. Nederland werd in rap tempo geëlektrificeerd, waardoor de productie van leidingdraad door Draka snel groeide.

De positie van het bedrijf werd versterkt door samenwerking met gloeilampenfabriek Philips uit Eindhoven. Draka heeft tot 1970 zelfstandig bestaan. In dat jaar werd het bedrijf onderdeel van het Philips. In 1986 werd het weer afgesplitst en ging het zelfstandig verder onder de naam Draka Holding. „Draka was sterk in kabels voor laag- en middenspanning, maar een sterke positie op de markt voor hoogspanning ontbrak. Dat hebben wij met de fusie met Prysmian gerealiseerd”, zegt Dorjee. „Wij hebben onze zelfstandigheid opgegeven, voor het langetermijnbelang.”

    • Cees Banning