Douchezeikerd

Volgens een GroenLinks-wethouder in Drenthe moeten we voortaan allemaal in de douche gaan plassen. Dat spaart het milieu.

Ja, net als poepen op een hondenuitlaatstrook. Of ’s winters je koelkast op het balkon zetten. Of de verwarming uitdoen en thermo-ondergoed aan.

Vorige week kocht ik een nieuwe douchekop. In een bouwmarkt stond ik in zo’n pornopad vol gladde staven, plastic handdouches met standen en trilfuncties, regendouches, horizontale douches…

Ik dacht aan de EU. Na de spaarlamp wil die straks de waterbesparende douchekop verplichten. Is dat onzinnig? Vergeleken bij die Drentse douchezeikerd lijkt elk voorstel een juweel van het verlichte denken.

Maar hoe gaat dat praktisch? In mijn woonkamer hangen art-decolampen die ik wil kunnen dimmen. Kan niet met spaarlampen, die bovendien kil licht geven. Het alternatief, de led, is onredelijk duur en heeft een misdadig dure dimmer nodig. Ja, op de lánge termijn… Maar die bestaat niet; ik ben een consument, geen waarzegger. Dus heb ik een hele kast vol gloeilampen ingeslagen, alsof er oorlog komt.

Er komt oorlog, en een van de fronten is mijn douchekop. Ik zag ze wel, die waterbespaarders, maar voorzag vergelijkbare problemen als bij mijn kroonluchters. Gedimd licht ’s avonds en ’s ochtends een stevige, brede waterval: het recept voor geestelijk welzijn. In plaats van gloeilampen te verbieden had de EU de ledlampen en -dimmers zo moeten stimuleren dat ze de gloeilamp uit de markt drukten. In plaats van de regendouche te verbieden, moet de EU milieuvriendelijke en kwalitatief even sterke systemen ondersteunen. Natuurlijk moeten we onze wc-spoelbakken, douches, wasmachines en vaatwassers zo zuinig mogelijk maken. Natuurlijk moeten we plofkippen uitbannen, maar dat bereik je niet door bij de burgers een verbod neer te leggen. Het moet van ondernemers komen, die van de overheid de impuls krijgen het zo duurzaam mogelijk te maken, en van de klanten de impuls om de beste kwaliteit te leveren.

Hoe we zelf thuis besparen is bijzaak, en onze eigen zaak. Ik heb bijvoorbeeld geen breedbeeld-tv, of zonnebank, maar pis veel liever bij gloeilamplicht dan in een badkuip.

    • Christiaan Weijts