Dopingakkoord ploegen en Nederlandse wielerunie

Coureurs die opbiechten doping te hebben gebruikt, kunnen rekenen op strafvermindering en mogen actief blijven in het wielrennen.

Amsterdam. Wielerbond KNWU en de drie Nederlandse profploegen Argos-Shimano, Blanco-Procycling en Vacansoleil-DCM hebben een akkoord bereikt over de aanpak van wielrenners met een dopingverleden. Dat heeft voorzitter van de KNWU Marcel Wintels gisteren bevestigd.

Wielrenners die toegeven doping te hebben gebruikt, komen in aanmerking voor strafvermindering en mogen ook in de toekomst actief blijven in het wielrennen.

Het akkoord lekte gisteren al uit, maar wordt pas half januari officieel gepresenteerd. Het akkoord staat los van het onderzoek van de antidopingscommissie. Die commissie, onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager doet onderzoek naar het bestaan van een dopingcultuur in de wielersport. Resultaten van dat onderzoek worden in de loop van dit jaar verwacht.

Gisteren werd ook duidelijk dat de toekomst van wielerploeg Vacansoleil-DCM onzeker is. Dat bleek op de nieuwjaarsreceptie van de ploeg. De twee sponsoren Vacansoleil en DCM zouden nog niet weten of ze de sponsoring van de wielerploeg na 2013 willen voortzetten.

„In maart, april wordt er door de bedrijven geëvalueerd, zei manager Daan Luijkx tegen de NOS. „We zitten in onweer. Dat hebben we zelf veroorzaakt en dat moeten we ook zelf oplossen. Maar we moeten oppassen dat we onze sport niet onherstelbaar beschadigen”, aldus Luijkx, doelend op de vele dopingschandalen die de afgelopen maanden aan het licht kwamen. NRC