Doodde Scientology zijn hond? Op bezoek bij een voormalige aartsvijand

Het begon allemaal met de dood van zijn hond. Die bleek te zijn vergiftigd. Daarna volgden andere pesterijtjes en intimidaties. Zat Scientology echter alle mysterieuze gebeurtenissen die in de jaren tachtig in het leven van journalist Joel Sappell plaatsvonden.

Een kerk van Scientology in Los Angeles. Zat Scientology echter alle mysterieuze gebeurtenissen die in de jaren tachtig in het leven van Sappell plaatsvonden. Foto EPA / Paul Buck

Het begon allemaal met de dood van zijn hond. Die bleek te zijn vergiftigd. Daarna volgden de andere pesterijtjes en intimidaties.

In de jaren tachtig had Los Angeles Times-journalist Joel Sappell ruzie met Scientology. Samen met een collega deed hij vijf jaar lang uitvoerig onderzoek naar de beweging. Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in een serie van 24 artikelen, gebaseerd op duizenden documenten en honderden interviews.

Makkelijk kwam de serie niet tot stand. Terwijl Sappell en zijn collega bezig zijn met het onderzoek wordt hij op iedere mogelijk manier - legaal en illegaal - tegengewerkt. Prive-detectives gaan zijn gangen na, mensen duwen folders van begrafenisondernemers in zijn bus en er worden meerdere valse aangiftes tegen hem gedaan.

“I’ll never forget the night I came home to my second-floor apartment in the Fairfax District to find an LAPD detective’s business card stuck in my doorjamb. “Call me,” he’d written on the back. When I did, he said I’d been accused of a serious assault that required investigation. A man complained that I’d pushed him down a flight of stairs after he knocked on my door to inquire about a vacant apartment. I then allegedly chased him onto the front lawn, where I kicked him and smacked him with a rental sign.”

Zat Scientology echter alle mysterieuze gebeurtenissen die die jaren in leven van Sappell plaatsvonden? Sappell heeft het nooit kunnen bewijzen, maar als twintig jaar later één van zijn grootste vijanden bij Scientology de kerk verlaat, ziet hij een kans. De voormalige onderzoeksjournalist besluit om te onderzoeken wat er eigenlijk in zijn eigen leven gebeurde die jaren.

“So I tracked down his e-mail address and reached back across the decades. “When last we spoke,” I wrote, “we were, to put it mildly, on opposite sides.” I proposed a meeting, saying only that I’d like his help with an idea I had for a personal story. In three minutes he was back to me, polite and friendly. “All in all I think you all did some pretty balanced work,” he wrote. “Sure, let’s talk.””

Lees het hele verhaal van Joel Sappell op de site van Los Angeles Magazine (7.638 woorden, ongeveer 35 minuten leestijd).

    • Lex Boon