Diversen

Qassim Alsaedy

De van oorsprong Iraakse kunstenaar Qassim Alsaedy verzorgt een speciale rondleiding bij zijn tentoonstelling Goodmorning Baghdad in Museum Gouda. Qassims werk gaat over de liefde voor een persoon, een gedachte, een plek of een land. De eeuwige strijd tussen oorlog, haat, lelijkheid en slechtheid en hun tegenpolen vrede, liefde, goedheid en schoonheid. In samenwerking met keramist Brigitte Reuter maakt hij mysterieuze keramische objecten. De tentoonstelling Goodmorning Baghdad is tot en met 24 februari te zien in Museum Gouda.

13 jan, 14.00 uur. www.museumgouda.nl

Helden en Schurken

De koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde, is nog altijd stof voor emotionele debatten over oorlogsmisdaden. Wat moet er gebeuren voordat dit hoofdstuk kan worden gesloten? Tijdens een bijeenkomst in het Verzetsmuseum spreekt Ad van Liempt met historicus Cees Fasseur, die in 1969 de zogenoemde Excessennota schreef, en Hans Goedkoop, Andere Tijden-presentator en schrijver van De laatste man over zijn opa die bij het KNIL vocht.

17 jan, 15.30 uur. Verzetsmuseum, Amsterdam. www.verzetsmuseum.org

Neuroses

Haar gordijnen moeten precies tegelijk open, ze eet haar hutspot alfabetisch, de verwarming moet op een even aantal graden, maar ze moet vooral voortdurend alles tellen. Cabaretière Sjamke de Voogd (1970) heeft last van neuroses. ‘Teldwang’, zo luidt haar neurose officieel. Ze vertelt en zingt daar in museum Het Dolhuys over. ‘Teldwang’ is samen met ‘wasdwang’, ‘controledwang’ en ‘herhalingsdwang’ een van de meest voorkomende neuroses. Op deze avond is er ook een deskundige die hierover vertelt. Verder is er in het museumcafé Thuys een expositie te zien over neuroses, met illustraties van Eric J. Coolen.

17 jan 19.30 uur, Het Dolhuys, Haarlem. www.hetdolhuys.nl

Mediaboefjes

Waar keurig Nederland vroeger de neus ophaalde voor aso’s en criminelen, lijken we het nu ‘sexy’ en ‘spannend’ te vinden met De Neus geassocieerd te worden. We zijn gefascineerd door de crimineel, de underdog en het ‘boefje’. De media spelen hier handig op in en voeden deze fascinatie. Bieden de media de boefjes te gemakkelijk een podium? En waarom?

Een debat met o.a. Jort Kelder,

Özcan Akyol, Auke Kok en

Gerlof Leistra.

17 jan, 20.00 uur, De Balie. www.debalie.nl