Dit is het nieuwe briefje van vijf

Dit is het nieuwe vijfje. Het woord 'specimen' loopt diagonaal door de afbeelding om vervalsing tegen te gaan. Bron ECB Dit is het nieuwe vijfje. Het woord 'specimen' loopt diagonaal door de afbeelding om vervalsing tegen te gaan. Bron ECB

Een nieuw vijfje. Elf jaar na de invoering van de euro is ‘ie vandaag gepresenteerd.

Op het nieuwe briefje is de Griekse mythologische figuur Europa te zien. De echtheidskenmerken zijn verbeterd: er zijn een portretwatermerk, een portrethologram en het smaragdgroene cijfer 5 is toegevoegd.

Ter vergelijking, dit was het oude briefje zoals we dat kennen:

Het is de eerste in een serie: uiteindelijk worden alle zeven verschillende eurobiljetten van een nieuw jasje voorzien. De eerste biljetten zijn vanaf mei in de roulatie. Uiteindelijk gaat de Europa-variant het huidige vijfje vervangen als wettig betaalmiddel, al behoudt de oude versie wel zijn waarde. De nieuwe varianten van het vijf eurobiljet zijn makkelijk te onderscheiden van de oude.

De Europa-serie heeft dezelfde coupures als de eerste serie biljetten van tien jaar geleden. De biljetten worden de komende jaren in oplopende volgorde vervangen. De presentatie ging gepaard met de opening van de tentoonstelling Het Nieuwe Gezicht van de Euro in het Archeologisch Museum van Frankfurt.

    • Marije Willems