Christel Adelaar (‘Mammaloe’) op 77-jarige leeftijd overleden

Cor Witsche als Pipo de Clown en Christel Adelaar als Mammaloe in 1963.
Cor Witsche als Pipo de Clown en Christel Adelaar als Mammaloe in 1963. Foto ANP / Kippa

Actrice en zangeres Christel Adelaar is vanochtend op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker, meldt persdienst Novum. Haar dochter heeft dit bevestigd. Ze was vooral bekend van haar rol als Mammaloe in de kinderserie Pipo de Clown.

Adelaar begon in 1955 bij de KRO-radio bij het programma Poppetjes op de ruit. Ze verzorgde in de loop der jaren verschillende programma’s en werkte mee aan radiomusicals als Bonjour Caroline. Ze werd vooral bekend door haar rol als Mammaloe in de eerste vier seizoenen van de kindertelevisieserie Pipo de Clown, van 1958 tot 1963. Ook maakte ze het hoorspel De Wadders voor de KRO. Eind jaren zestig stopte ze met omroepwerk om zich te richten op haar gezin. Wel bleef ze tot ver in de jaren zeventig zingen voor de Stichting Het Schoolconcert, waarvoor ze optrad op middelbare scholen. Tot 2000 trad Adelaar met pianist Willem Valenkamp op voor ouderen.

In 1965 trouwde Adelaar met ondernemer Henk Fokkens, die in 1981 overleed. Ze kregen een zoon en een dochter. Adelaar kreeg in 1987 te horen dat ze borstkanker had, maar overwon de ziekte. Twee jaar geleden werd bij haar longkanker geconstateerd. Vanochtend overleed ze in haar woning in Heemstede.

Christel Adelaar als Mammaloe: