Cartoonesk geweld doet de gangsterfilm niet herrijzen

(L-r) RYAN GOSLING as Sgt. Jerry Wooters, MICHAEL PEÑA as Officer Navidad Ramirez and ROBERT PATRICK as Officer Max Kennard in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ drama “GANGSTER SQUAD,” a Warner Bros. Pictures release. Wilson Webb

Gangster Squad

Regie: Ruben Fleischer. Met: Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling, Emma Stone.**

Het helpt om je te realiseren dat regisseur Ruben Fleischers grootste bijdrage aan de filmgeschiedenis tot nu toe de niet onaardige parodiefilm Zombieland is. Misschien had hij daarom zijn snoeiharde gangsterparodie beter Gangsterland kunnen noemen. Dan had je als toeschouwer geweten dat je af en toe een voorzichtig lachje moest wagen om al het brute cartooneske geweld te weerstaan.

Het werd Gangster Squad, een film die het genre nieuw leven wil inblazen, maar er ook naar wil knipogen. Helaas: door deze film zal het gangstergenre niet herrijzen. Regisseur Fleischer had de pech dat een eindscène, met gangsters die dwars door een bioscoopdoek op een zaal schieten, uit de film werd gehaald na een massamoord in een bioscoopzaal in juli tijdens een andere film van Warner Bros, The Dark Knight Rises.

Toch mis je het, want Gangster Squad opent nota bene met een ratelende filmcamera en een shot van de letters ‘HOLLYWOODLAND’, de versie van het Hollywood Sign dat tot 1949 in de heuvels van Los Angeles prijkte. Het is een baken dat zegt: dit is Hollywoodland, een realiteit die alleen maar in film bestaat. Wat de bioscoopscène nog eens bevestigt.

Gangster Squad sluit aan bij het bestaande ressentiment tussen Oost- en Westkust. De film varieert op de ‘ware geschiedenis’ van bokskampioen Mickey Cohen uit New York, die in de jaren 40 en 50 als notoire aanvoerder van de ‘Joodse maffia’ de onderwereld van Los Angeles overnam.

Cohen wordt gespeeld door Sean Penn, hevig schmierend en zijn gezicht volgeplakt met vellen en vulsel. Niet per se om op de echte Mickey Cohen te lijken – in zijn dagen best een charmeur en een societyfiguur – maar om een mombakkes te krijgen dat niet misstaat in het Lombroso-boek. En eerlijk gezegd zijn dat de leukste momenten: als Penn echt uit de bocht durft te vliegen.

Cartoonesk. Het woord viel al. Zo zijn ook de undercoveragenten die het tegen Cohen en zijn ‘kosher nostra’ opnemen. Aangevoerd door huisvader John O’Mara (Josh Brolin met heerlijk sonore voice-over) is de een nog braver dan de ander. Er wordt veel tijd besteed om uit te leggen dat ze als oorlogsveteranen zoeken naar een nieuwe strijd, en in gevecht met de slechterik in hun eigen achtertuin weer echte mannen worden. „Morgen nemen ze m’n badge af, maar vanavond ben ik een agent”, is de oneliner waarmee O’Mara de eindstrijd tegen de nachtclubgangster inzet. En dan vliegen de kogels weer in slowmotion rond.

    • Dana Linssen