Broze viegeltjes

Aan beide kanten rekken de artsen ons leven op. We kunnen steeds later sterven en we kunnen steeds eerder geboren worden. Voor de realitysoap Kleine baby’s, grote zorg filmt SBS op de afdeling neonatologie van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zeer vroeg geboren baby’s worden verzorgd. Aan een couveuse hangt een kaart: „Hoera! Sara 1 kilo.” Met een plaatje van Nijntje.

Zo’n klein, doorzichtig Viegeltje – het vogelmeisje uit Iep! – wekt vertedering op, maar ook huivering. Je kunt bijna niet kijken naar zoveel broosheid. Leven en dood liggen te dicht bij elkaar. Twintig tot veertig procent overlijdt alsnog. „Ze sneuvelen heel makkelijk”, zegt een arts. „Dat verlittekent ons ook”, zegt een ander.

De kwetsbaarheid wordt nog benadrukt door het zuurstofmasker, en de meters die op de lijfjes zijn geplakt. En daarbij komen ook nog eens de tv-camera’s, die de baby’s in extreme close-ups vroegtijdig de wereld in slingeren.

Reinout Oerlemans en het ziekenhuis VUMc kregen vorig jaar op hun falie omdat ze reality-tv wilden maken met verborgen camera’s, maar je mag blij zijn als je in een ziekenhuis terecht komt zónder tv-camera’s. Opvallend genoeg is de publieke omroep begonnen met medische reality-tv, de commerciëlen namen het over. Het blijft verbazingwekkend, dat artsen en patiënten tv-camera’s toelaten bij zulke intieme momenten. Is de medische ethiek even rekkelijk als de media-ethiek?

Maar misschien is die zorg achterhaald. Rondom het bed van een bevallende vrouw staan haar zusters en tantes met telefoons de bevalling te filmen en fotograferen. SBS houdt nog discreet het kruis van de vrouw nét buiten beeld, de tantes maken vrolijk lachend de wide open beaver shots. We worden gevolgd, van de wieg tot het graf.

Waarom heet het trouwens reality? Het zijn gewoon reportages, maar dan extreem traag en opgerekt, met veel herhaling en weinig informatie.

Er is ook een Antilliaanse moeder met een te laat geboren baby, op de aanpalende afdeling verloskunde. De moeder heeft zo lang moeten wachten, dat ze op haar roze telefoon moet opzoeken hoe de baby ook al weer zal heten. En hoe je het spelt. We noemen haar Divangellys.

Redacteur Wilfred Takken vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Wilfred Takken