Broer Öcalan in NRC: einde strijd tussen PKK en Turkije nadert

LON02-19990216-LONDON, UNITED KINGDOM: A Kurdish demonstrator holds up a picture of fugiitive Kurdish rebel leader Abdullah Ocalan outside the Greek Embassy 16 February, during a peaceful demonstration. Police were today negotiating with up to 50 Kurdish protesters who have barricaded themselves inside the Embassy, as part of an international wave of protests over the detention of Kurdish rebel leader Abdullah Ocalan, who capture in Kenya and return to Turkey has been confirmed. EPA PHOTO/SINEAD LYNCH. Koerdische demonstranten in Londen die protesteren tegen de detentie van de PKK-leider. ZIjn broer voorspelt een spoedig einde aan de strijd en vrede met Turkije. Foto ANP / Sinead Lynch

Osman Öcalan, de broer van de gevangen, PKK-leider Abdullah Öcalan, voorziet voor de komende lente vrede tussen Turkije en de PKK. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. “Dit is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis”, zei hij in zijn woning in Koya in Noord-Irak.

De Turkse regering en de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij PKK voeren sinds kort geheime vredesonderhandelingen. Gisteren werd in Turkse media al gemeld dat er een principe-akkoord zou zijn bereikt over beëindiging van de vijandelijkheden. Volgens de broer van Öcalan is de vrede dichtbij:

“Dit is een heel belangrijk moment in de geschiedenis. Ik verwacht voor het [Koerdische lentefeest] Nevruz vrede in Turkije.”

De oorlog tussen de PKK en de Turkse staat begon in 1984 en heeft inmiddels naar schatting 40.000 levens geëist van met name burgers. Osman Öcalan gold jarenlang als de nummer twee van de PKK, hij heeft de strijd tientallen jaren meegemaakt. Maar in 2004 keerde hij de partij als zodanig de rug toe, de politiek en de strijd hield hij voor gezien. Niettemin hoopt hij dat het Turkije menens is met de onderhandelingen.

Drie PKK-activisten doodgeschoten in Parijs

Ondanks het gemelde principe-akkoord gaan de vijandelijkheden overigens nog door. Maandagavond werden 14 PKK-rebellen gedood door het Turkse leger in de provincie Hakkari, aan de grens van Noord-Irak waar de PKK haar kampen heeft.

Vannacht werden in een Koerdisch informatiecentrum in Parijs de lichamen gevonden van drie PKK-activistes. De drie vrouwen waren doodgeschoten. Onder de doden is Sakine Cansiz, een van de oprichters van de PKK. De andere doden zijn Fidan Dogan, voorzitter van het Koerdische Informatiecentrum, en Leyla Soylemez, die eveneens van de PKK deel uitmaakt. Het is onduidelijk of de liquidaties te maken hebben met de vredesonderhandelingen. Vrouwen hebben lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de marxistische PKK.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, veroordeelde de moorden vanochtend onmiddellijk bij een bezoek aan het gebouw zonder twijfel als “executies”. In de omgeving van het gebouw verzamelden zich honderden Koerden die scandeerden “Wij zijn allemaal PKK” en die de Turkse regering de schuld gaven van de executies, met de Franse president Hollande als medeplichtige.


Lees het volledige interview met Osman Öcalan in de digitale editie (alleen voor abonnees)

    • Bram Vermeulen