Bloemen in Friesland

Winterbloemen t/m 9 maart bij galerie de Vis, Noorderhaven 40, Harlingen, inl: galeriedevis.nl ****

In een zestiende-eeuws monumentaal pand in het centrum van Harlingen bestiert Geke Westenberg nu ruim 31 jaar Galerie de Vis. Voor de tentoonstelling Winterbloemen heeft ze ruim 40 werken van onder anderen Arjan van Arendonk, Anke Roder, Fleur Dingemans en Peter Keizer opgehangen. De meeste daarvan zijn speciaal voor deze expositie gemaakt.

Arjan van Arendonk (1957) spuit met siliconenkit sculpturale, kleurige bloemen op reeds gedecoreerde stoffen, die op de zijkant van zijn werk nog zichtbaar zijn. Het grote werk Change of seasons toont verstilde overgang van witte naar blauwe bloemen. Op Jealous zit een ekster tussen witte bloemen, die naar kleurige exemplaren blikt, het voorjaar wellicht?

Van Peter Keizers schilderijen spat de levenslust af. Keizer (1961) werkt met een paletmes waarmee hij de verf als het ware metselt. Het werk In het winterhart zuigt de toeschouwer winterse atmosferen in door bladloze takken op een achtergrond van enkele witte vlekken.

In de tweede, intiemere expositiezaal hangt werk van Anke Roder (1964). Haar schilderijen van bloemen en landschappen doen poëtisch aan. Roder gebruikt zuivere bijenwas en natuurlijke kleurpigmenten, waardoor diverse lagen ontstaan. Haar sobere, verstilde zeegezichten, kuststroken, verre horizonten en weidse luchten zetten aan tot mijmering en weemoed. Tegenover Roders werk hangt een ‘bloementapijt’ van Barbara Broekman. Broekman, net afgestudeerd aan de Wackers Academie, ‘beschildert’ geprint katoen met uitgeknipt borduurwerk. Net als bij Keizer is er kleurrijke en fleurige overdaad.

De intuïtief werkende Westenberg schroomt niet om twee minder bekende kleurrijke gouaches met bloemen van de Friese expressionist Gerrit Benner te exposeren.

Fleurien Dingemans (1973) schildert weelderige bloemstillevens, hedendaagse versies van stillevens uit de achttiende en negentiende eeuw. Door het gevarieerde materiaalgebruik ontstaan verschillende tekeningen over elkaar heen.

    • Karin de Mik