'Beoordeel publicaties neuroloog opnieuw'

Neuroloog Philip Scheltens vindt dat de wetenschappelijke publicaties van de omstreden ex-neuroloog J.S. alsnog inhoudelijk moeten worden beoordeeld. Hij zegt dat vandaag in De Twentsche Courant Tubantia. Hij vindt dat de juistheid van het wetenschappelijke onderzoek tot nu toe onderbelicht is gebleven in de zaak. Scheltens was als expert betrokken bij de twee commissies die onderzoek hebben gedaan naar de affaire.

Het onderzoek was vooral gericht op de vragen of toestemming was verleend door de patiënten en of de ethische regels waren gevolgd, niet of zijn studies inhoudelijk klopten. De kans bestaat dat gegevens zijn verwerkt van patiënten met een onjuiste diagnose. Volgens Scheltens is algemeen te stellen dat de wetenschappelijke bijdrage van J.S. niet van groot belang is geweest.

J.S heeft als arts in het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij tot eind 2003 werkte, mogelijk bij tientallen patiënten verkeerde diagnoses gesteld. Hij vertelde ze dat ze ongeneeslijk ziek waren, terwijl dat niet zo was. De 67-jarige J.S. moet zich waarschijnlijk dit najaar voor de strafrechter verantwoorden voor het leed dat hij heeft aangericht.

De CDA-Tweede Kamerfractie toonde zich gisteren verontwaardigd dat de zorginspectie het in 2010 „op een akkoordje gooide” met J.S. – als hij zich uitschreef als arts zou er geen tuchtprocedure komen. CDA’er Pieter Omtzigt vindt dat J.S. alsnog voor de tuchtrechter moet komen. De inspectie stelt dat uitschrijving uit het beroepsregister „de snelste en effectiefste manier is” om te zorgen dat een arts zijn beroep niet meer uitoefent. Waarom de inspectie daar pas in 2009 op aanstuurde, kan de woordvoerder niet zeggen. Op de vraag of de inspectie alsnog een tuchtklacht indient, zegt ze: „Ik weet het niet.”

J.S. heeft na zijn vertrek uit Enschede in meerdere Duitse ziekenhuizen gewerkt. De ‘verklaring omtrent gedrag’ waarop de Duitsers zich bij zijn aanstelling mede baseerden, blijkt een vertaling te zijn van het bewijs van inschrijving in het BIG-register uit 2006, zegt de inspectie.