beeldende kunst

None

Fashion &Foam

De nieuwe winkel &Foam opent met Fashion &Foam: een combinatie tussen fotografie en mode. Voor deze editie presenteert &Foam het project MOAM waarin grote namen en aanstormend talent op het gebied van fotografie en design in één tentoonstelling samenkomen. Uitgangspunt zijn hierbij iconische foto’s van Anton Corbijn, Erwin Olaf en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin.

10 jan t/m 17 maart, &Foam. www.foam.org

The Dark Universe

In NASA (New Art Space Amsterdam, voorheen SMART Project Space) is de tentoonstelling The Dark Universe te zien, een zoektocht naar het onbekende, met installaties die via licht, geluid en trillingen de zintuigen bespelen en de grenzen van de waarneming verkennen. Gedurende de tentoonstelling zijn er in het filmtheater van NASA verschillende documentaires te zien die aansluiten op het thema. Deze gratis toegankelijke tentoonstelling hoort bij het Sonic Acts-festival.

12 jan t/m 24 feb, NASA Amsterdam. 2013.sonicacts.com

Hans de Wit

Ruim tien jaar geleden verruilde Hans de Wit (Eindhoven, 1952) de schilderkunst voor de tekenkunst. Sindsdien maakt hij tekeningen in houtskool en pastel, die in formaat niet onderdoen voor een fors schilderij. Behalve een zestal van deze werken, toont De Wit op zijn tentoonstelling in De Pont ook een aantal studies waarin hij experimenteert met de mogelijkheden van zijn instrumenten en materialen.

12 jan t/m 3 maart in De Pont. www.depont.nl

Now or never

Aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag worden studenten opgeleid tot kunstenaars en ontwerpers. De directeur van het Gemeentemuseum/ GEM, Benno Tempel, selecteerde dit jaar achttien talenten die daar in 2011 of 2012 zijn afgestudeerd voor de expositie Now or Never #2.

12 jan t/m 24 febr, GEM, Den Haag. www.gem-online.nl

Zelfportretten

Sagi Groner presenteert een grote serie zelfportretten die samen het begrip ‘zelf’ vertegenwoordigen. Zijn portretten in de tentoonstelling The Psychonaut zijn geïnspireerd door zijn onderzoek en bezoeken aan sjamanen in China en Binnen-Mongolië.

In het sjamanisme wordt kunst gebruikt als een persoonlijke methode om de duistere inhoud van de psyche te oefenen en te introduceren in het bewustzijn.

13 jan t/m 10 febr, W139 Amsterdam. w139.nl

Collector’s Choice

Nieuw Dakota begint het nieuwe jaar met een tentoonstelling van video en dia uit de collectie van Frits Bergsma met werk van Julika Rudelius, Martha Colburn, Lucas Michael, Pablo Pijnappel en Germaine Kruip. In een museale opstelling worden de werken voor het eerst gezamenlijk getoond. Binnen de context van een tentoonstelling gaan de werken een onverwachte relatie met elkaar aan.

13 jan t/m 17 feb. Nieuw Dakota, Amsterdam. www.nieuwdakota.com