Amerikaans bedrijf betaalt slachtoffers foltering Irak

Tolken van L-3 Services zouden betrokken zijn bij martelen Irakezen.

Washington. Een Amerikaans bedrijf dat werd beschuldigd van medeplichtigheid aan martelingen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Irak heeft 5,28 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) uitgekeerd aan 71 voormalige gedetineerden. Het is voor het eerst dat ex-gevangenen in Abu Ghraib of andere detentiekampen van de VS schadevergoeding krijgen voor de wrede behandeling die zij hebben ondergaan.

De schikking voor een rechtbank in Maryland tussen de onderneming Engility Holdings en de voormalige gedetineerden werd al meer dan twee maanden geleden gesloten, maar is nu pas in de publiciteit gekomen. Engility is tegenwoordig eigenaar van het bedrijf L-3 Services dat als onderaannemer van het Amerikaanse leger tot 2006 in Irak werkte en duizenden tolken voor verhoren leverde.

Volgens de aanklacht liet L-3 Services toe dat veel van zijn werknemers meewerkten aan het martelen en mishandelen van gevangenen. Het bedrijf verzuimde de Amerikaanse of Iraakse autoriteiten daarover in te lichten. „Particuliere militaire onderaannemers speelden een aanzienlijke, maar onderbelichte rol bij de zwaarste misdragingen in Abu Ghraib”, aldus een van de advocaten van de ex-gevangenen, Baher Azmy.

De wantoestanden in Abu Ghraib kwamen in 2004 aan het licht door de publicatie van foto’s over misbruik, vernedering en marteling van gevangen. Elf Amerikaanse soldaten zijn daarvoor veroordeeld. AP