Alles is te verbrassen

None

jazzThe Hot 8 Brass Band - The Life & Times of…****

Orkaan Katrina leek de brassbands van New Orleans te hebben gedecimeerd. Dat gold zeker voor The Hot 8 Brass Band. Sinds hun oprichting in 1994 waren er al twee leden vermoord, in de gewelddadige nasleep van de storm volgde de derde en de trompettist verloor zijn benen. Maar de muziekscene, met de brassbands voorop, trok zich aan de haren omhoog uit de modder van de Mississippi. Van de vele brass-albums die sindsdien volgden, laat de nieuwe van The Hot 8 Brass Band het beste horen hoe tradities en vernieuwing altijd hand in hand gaan in de stad.

Dat The Life & Times of … niet live op straat is opgenomen, is tijdens het luisteren nauwelijks voor te stellen. De beat is die van de jazzparade, de dansende second line. De band hint vaak naar traditionele jazz van een eeuw geleden, maar ‘oud’ is het nergens, Hot 8 is van de hiphopgeneratie. De collectief gescandeerde refreinen geven de nummers urgentie.

Ver voor de storm rekten brassbands het genre al op, Hot 8 laat horen dat je met zes blazers en twee drummers alles kunt verbrassen. Op het album staan onder meer een cover van dj-duo Basement Jaxx en van Ghost Town van The Specials.

    • Leendert van der Valk