Advocaat verdachte tiener: grensrechter zocht situatie zelf op

De advocaat wil dat zijn cliënt vrijkomt want die zou Nieuwenhuizen niet tegen het hoofd hebben geschopt. Foto ANP / Robin van Lokhuijsen

De grensrechter die begin december overleed na mishandeling door jonge voetballers “zocht die situatie zelf op”. Dat zei de advocaat van een van de verdachte jongens gisteravond in Nieuwsuur.

Gert-Iem Roos stelde dat hij in het strafdossier heeft gevonden dat de grensrechter de jongens uitdaagde: “Sla me dan, één tik is genoeg.”

“Het rechtvaardigt niets, maar het is wel duidelijk dat hij de situatie in feite wat heeft opgezocht.”

Roos is de advocaat van een 16-jarige jongen; een van de zeven verdachten die nu vastzitten. Zes van hen zijn minderjarig. Ze zijn gelieerd aan de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen was de vader van een van de spelers van tegenstander Buitenboys, dat via Twitter reageerde:

Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys Een advocaat mag zeggen wat hij wil voor zaak van zijn client, maar zijn client heeft wel meegedaan aan de aanvallen met dood tot gevolg.
Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys “Situatie opzocht”, als dat al zo is …… is uiteraard geen reden om iemand dood te schoppen. #doodslag

Roos spreekt van “meerdere incidenten op het veld” waardoor de zaak “heel ingewikkeld” zou zijn.