Advocaat: gestorven arbiter lokte zelf geweld uit

Grensrechter Richard Nieuwenhuis zocht de confrontatie met de voetballertjes van S.V. Nieuw Sloten zelf op. Dat zei advocaat Geert-Iem Roos, die een van de verdachte voetballers vertegenwoordigt, gisteren in een interview met tv-programma Nieuwsuur.

De grensrechter werd op 2 december direct na de wedstrijd Almere Buitenboys tegen Nieuw Sloten getrapt door enkele spelers van de Amsterdamse club. De volgende dag overleed hij.

Voor de mishandeling van de grensrechter zitten zes Amsterdamse jongens van 15 en 16 jaar oud vast en een 50-jarige man, vader van een van de spelers. In de komende weken wordt bekeken of hun voorlopige hechtenis met dertig dagen moet worden verlengd. Op 11 maart is de eerste pro-formazitting van de rechtszaak gepland. Dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Volgens advocaat Roos was de grensrechter voor de mishandeling op de jongens van Nieuw Sloten afgelopen, heeft hij ze met zijn vlaggenstok gepord en gezegd: „Sla me dan. Ik heb maar één tik nodig.” Roos vertegenwoordigt één van de verdachte jongens, aan wie het Openbaar Ministerie doodslag dan wel zware mishandeling met de dood tot gevolg toeschrijft.

Dat al tijdens de wedstrijd „meerdere incidenten” hadden plaats gevonden, zoals Roos zei, en dat grensrechter Nieuwenhuis, vader van één van de spelers in het thuisspelende team, daarbij betrokken was, werd in Nieuwsuur bevestigd door de trainer van Buitenboys, Igor van Gelderen. Volgens hem gleed Nieuwenhuis in de tweede helft uit, maakte het elftal van Nieuw Sloten direct daarna de gelijkmaker en kwamen enkele spelers de grensrechter uitlachen. „Hij riep dingen terug”, zei Van Gelderen.

Na de wedstrijd hebben „twee of drie jongens” Nieuwenhuis belaagd, zei Van Gelderen. De trainer sprong er snel tussen, de zaak leek gesust. Toch werd Nieuwenhuis daarna ineens achtervolgd door een groepje spelers en getrapt. Ook toen is de trainer er naar eigen zeggen tussen gesprongen. De aanvallende jongens renden weg. „Maar toen vond een jongen het nodig Richard nog een trap te geven”, aldus Van Gelderen.