'1 mln huizen zuiniger via energiebesparingsfonds'

Een groep energieleveranciers, banken en bouw- en installatiebedrijven wil een nationaal energiebesparingfonds oprichten. De ambitie is om in 2020 bijna een miljoen koopwoningen, een kwart van het totaal, energiezuiniger te maken. Huishoudens zouden zo 600 tot 650 euro per jaar op hun energiekosten kunnen besparen.

Dat staat in een haalbaarheidsstudie van accountant PwC die gisteren is aangeboden aan minister Blok (VVD, Wonen). De partijen achter het plan zijn onder meer ABN Amro, ING en Rabobank, energiebedrijven Eneco, Essent, Nuon en Delta, bouwer DuraVermeer en brancheorganisaties UNETO-VNI (installatie en elektro) en FME-CWM (techniek).

Het idee is dat huiseigenaren via het beoogde Nationaal Fonds Energie Besparing (NFEB) goedkope leningen (6 tot 8 procent rente) afsluiten voor bijvoorbeeld spouwisolatie of hoogrendementsketels. De aflossing gaat direct via de energierekening in een termijn van maximaal tien jaar. Door het lagere energieverbruik zouden huishoudens naast de aflossing met rente toch 10 tot 15 euro per maand overhouden. Na aflossing zou de besparing kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar.

De haalbaarheid van het plan blijft momenteel de vraag. De initiatiefnemers vragen de overheid om een bijdrage van 220 miljoen euro over een periode van vier jaar. Het overheidsgeld zou niet worden opgemaakt, maar in het fonds blijven rouleren.

Eind vorig jaar blokkeerden PvdA en VVD nog hetzelfde plan omdat er geen dekking was voor een bijdrage van 128 miljoen euro over twee jaar. Minister Blok blijft wel „positief” en heeft de initiatiefnemers geadviseerd het plan in te brengen in het overleg over een nationaal energieakkoord op advies van de SER. Mogelijk komt er op termijn budget.

Het energiebesparingsfonds zou in potentie 460.000 tot 921.000 huiseigenaren kunnen bedienen, volgens PwC. In het laatste scenario zou de totale financiering 2,1 tot 2,7 miljard euro omvatten. De aanpak van bijna één miljoen woningen zou 21 petajoule (21 biljard joule) aan energiebesparing kunnen opleveren. In totaal verbruiken particuliere woningen jaarlijks circa 310 petajoule aan energie. In de bouw- en installatiesector zou het plan 3.000 banen opleveren.

    • Eppo König