Wereldhave neemt afscheid van de VS

Na de verkoop van de Amerikaanse bezittingen zijn beleggers weer blij met vastgoedfonds Wereldhave.

Tevredenheid alom sinds het Nederlandse vastgoedfonds Wereldhave maandag bekendmaakte dat het al zijn bezittingen op de Amerikaanse onroerendgoedmarkt heeft verkocht. Voor 525 miljoen euro stoot Wereldhave zijn vastgoed in onder meer Washington DC en Texas af. De prijs die is overeengekomen met koper Lone Star Funds ligt na aftrek van kosten 5 procent boven de boekwaarde. Wereldhave is van plan om met de opbrengst van de transactie schulden af te lossen; nieuwe vastgoedaankopen zijn niet direct aan de orde.

De koers van het vastgoedfonds op de Amsterdamse Midkap-index (AMX) steeg gisteren bijna 2 procent. „Het nieuws is positief ontvangen”, zegt analist Martijn ter Laak van Rabobank International. „De verkoop is gunstig, zowel qua tijd als prijs.”

Dat Wereldhave het Amerikaanse vastgoed in de verkoop zou gooien, was al bekend. Maar beleggers en analisten verwachtten dat de transactie pas eind 2013 zou worden afgerond. Bovendien is het een meevaller dat het vastgoedfonds een prijs vangt die ruim boven de boekwaarde ligt. Ter Laak typeert de transactie als een „goede move”. Het rendement op de Amerikaanse bezittingen was laag en er was weinig synergie met de Europese portefeuille.

Wereldhave werd in 1930 opgericht met de bouw en exploitatie van woonhuizen in Rotterdam als doel. In het begin van de jaren zestig werd Wereldhave ook in andere Nederlandse steden actief. Begin jaren zeventig deed Wereldhave vrijwel alleen nog maar beleggingen in onroerend goed en daarom werd het in 1972 omgezet in een beleggingsmaatschappij. Tegenwoordig bezit het hoofdzakelijk kantoren en winkelcentra.

Met de verkoop van het Amerikaanse vastgoed is de nieuwe topman Dirk Anbeek hard op weg het vertrouwen van de aandeelhouders in Wereldhave terug te winnen. Anbeek trad vorig jaar aan nadat zijn voorganger Hans Pars moest vertrekken omdat het vastgoedfonds zich in juli genoodzaakt zag om 128 miljoen euro af te boeken op de Amerikaanse portefeuille.

Nu Wereldhave de Verenigde Staten achter zich laat, houdt het bezittingen in Nederland, België, Finland en het Verenigd Koninkrijk over. Het is niet onwaarschijnlijk dat het bedrijf ook de twee grote winkelcentra die het bezit in Londen en het Britse Poole in de verkoop doet. Het slecht draaiende Dolfin Shopping Centre in de Zuid-Engelse havenstad is achteraf gezien niet bepaald een sterke aankoop geweest. De baai is mooi, maar de huurinkomsten vallen tegen.

Ter Laak zegt dat er dit jaar gekeken wordt wat met de tegenvallende Britse bezittingen moet gebeuren. „Beleggers waardeerden dit gedeelte van de strategie al vanaf het moment van aankoop niet bepaald.” De analist verwacht dat de koers van Wereldhave kan stijgen al naargelang meer duidelijkheid komt over die Engelse portefeuille. In de huidige AMX-stand zit nog een flinke korting verwerkt, denkt hij.