'We hebben het drukker, maar verdienen niet méér'

Thomas Stolker

Functie: gerechtsdeurwaarder bij BSR Incasso & Gerechtsdeurwaarders

„Het aantal mensen met problematische schulden is dramatisch toegenomen, dus het is een heel drukke tijd voor gerechtsdeurwaarders. Maar de sector verkeert in een rare situatie: we krijgen een bepaalde provisie over een geïncasseerd bedrag, maar als er weinig te incasseren valt bij mensen met schulden, dan schieten wij erbij in. Veel mensen hebben in deze crisis gewoon geen geld meer. We hebben het dus heel druk, maar qua omzet en winst zijn het zeker geen gouden tijden. Dat komt ook doordat er kleinere bedragen worden afgelost, áls mensen nog kunnen aflossen. Als je vroeger met iemand de afspraak maakte dat hij 150 euro per maand ging aflossen, is dat nu 50 euro. Het duurt dus veel langer voordat we geld zien, maar intussen hebben we er wel werk aan, zoals controleren of het geld al binnen is. We sturen wel eens een opdracht terug: als mensen heel diep in de schulden zitten en al bij de schuldhulpverlening lopen bijvoorbeeld. Dan kun je daar nog wel een vordering bij leggen, maar dat geld krijg je toch niet.”

    • Friederike de Raat