Vrijgezel Christiaan is geen boer, maar een ondernemer

Boer Christiaan houdt wel van aangeschoten, maar niet van dronken.

Speld in de hooiberg SBS 6, 20.30 - 21.30 uur

Wie kiest boer Christiaan? Daarin draait het in de nieuwe datingshow van SBS. Het format is geïnspireerd op KRO’s Boer zoekt vrouw. Maar in de eerste aflevering blijkt: na het tractor rijden houden de overeenkomsten op. Bij SBS heet een boer een „ondernemer” en vrouwen „dames”. Christiaan is geen stuntelende vrijgezel zoals de boeren van Yvon Jaspers, maar een gebronsde man met „vlotte babbel” die heus wel met vrouwen om kan gaan, alleen de juiste nog niet heeft gevonden. In zijn huis ligt kunstgras, de koeien worden gevoerd met robots en aan het eind van de dag drinkt hij champagne in de jacuzzi.

In de eerste aflevering kiest Christiaan uit een stapel brieven twaalf vrouwen. Zij mogen „in setjes van twee” een nachtje op de boerderij logeren. Christiaan verwelkomt Gea en Andrina. Hij toont zijn erf, zijn koeien en de slaapkamer („mijn hobbykamer”). Dan gaan ze eten en slapen. In rap tempo volgt het eerste keuzemoment. De boer moet beslissen wie mag terugkomen voor een logeerpartij van twee (!) weken. Voor de kijker het weet staan kandidate drie en vier al op de stoep. Gerrie rookt sigaren en tikt tijdens het eten op de eerste date de ene na de andere halve liter bier weg. Die worden haar fataal. Want Christiaan houdt best van aangeschoten maar dronken is niet aantrekkelijk. Jessica wint dus deze ronde. Dramatisch en meeslepend wordt Speld in de hooiberg nergens. Absurd wel.

    • Lineke Nieber