Vredesonderhandelingen tussen regering CAR en rebellen begonnen

President François Bozizé wil met de rebellen praten over een regering van nationale eenheid. Foto AFP / Sia Kambou

In de hoofdstad van Gabon zijn vandaag vredesonderhandelingen begonnen tussen de regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek en rebellengroepen die de afgelopen tijd delen van het land hebben veroverd. Het is nog onzeker of de besprekingen iets zullen opleveren.

Het collectief van rebellen, Seleka genaamd, hebben de afgelopen weken meer dan tien steden in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek ingenomen. Ze willen dat president François Bozizé, die in 2003 via een staatsgreep aan de macht kwam, opstapt. Bozizé is dat niet van plan en wil aanblijven tot zijn huidige termijn in 2016 afloopt.

De VN, de VS en oud-kolonisator Frankrijk hebben de afgelopen weken aangedrongen op onderhandelingen tussen de rebellen en de regering. Er werd gevreesd dat de rebellen zouden oprukken tot aan hoofdstad Bangui en dat de Centraal-Afrikaanse Republiek, een van armste landen van Afrika, in een burgeroorlog verzeild zou raken. Hulporganisaties evacueerden uit voorzorg hun medewerkers uit Bangui.


View Larger Map

Bozizé pleit voor regering van nationale eenheid

President Bozizé herhaalde gisteren dat hij de rebellen heeft aangeboden plaats te nemen in een coalitieregering:

“We zijn klaar voor een regering van nationale eenheid. In onze huidige regering zitten leden van de oppositie. Voor ons zou het dus niets nieuws zijn, het is iets wat we altijd hebben gedaan.”

Echt compromisbereid klonk Bozizé echter niet, want hij maakte de rebellen ook uit voor terroristen:

“Als de terroristen komen om over terrorisme te praten zal de hele wereld ervan weten. Als ze komen om te praten over het verdedigen van de zaak van de Centraal-Afrikaanse Republiek zullen wij naar hen luisteren. Als het iets positiefs is, zullen wij het aanvaarden, maar niet als het uitdraait op een gewapende beroving.”

    • Pim van den Dool