Vorst vanaf vrijdag

Vrijdag begint een koude periode, maar voor die tijd verandert de temperatuur weinig en is het aan de wisselvallige kant.

Woensdagavond trekt een front met regen naar Duitsland weg en volgen in geleidelijk steeds meer regio’s een paar opklaringen, al zal het niet helemaal onbewolkt worden. In der nacht naar donderdag daalt de temperatuur tot ongeveer 4 graden.

Donderdag lijkt er een tweedeling te zijn: in het noorden en noordoosten is het bewolkt en valt nu en dan een beetje regen, maar vooral ten zuiden van de grote rivieren laat de zon zich zien en blijft het droog. Met een hooguit matige wind uit richtingen tussen zuidwest en noordwest wordt het maximaal 6 tot 8 graden.

Vrijdag waait er een noordoostelijk briesje, waarmee koudere lucht binnenstroomt. Dit gebeurt al in de nacht naar vrijdag. In met name Friesland, Groningen en Drenthe kan het dan al een graadje vriezen en vrijdagmiddag wordt het veelal nog maar 2 tot 4 graden, in Zeeland 5 graden.

Verder komt de zon af en toe tevoorschijn, maar in het zuiden wordt veel bewolking met soms wat sneeuw verwacht.

Ook in het weekeinde is het zuiden gevoelig voor veel wolken en soms wat sneeuw. In de rest van het land is het overwegend droog en laat de zon zich regelmatig zien. Het gaat licht vriezen en alleen ’s middags komen de temperaturen even omstreeks het vriespunt uit.