Voortrekker in fotografie

Morgen wordt de eerste Frits Gerritsenprijs voor fotografie aangekondigd. De directeur van Foam krijgt hem voor haar belang voor de sector.

„Ze heeft nog nooit een prijs gehad, maar ze is al twintig jaar belangrijk voor de fotografiewereld”, zegt fotograaf Leo Erken. Morgen zal Erken in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam, uit naam van de fotografenvakvereniging GKf, een nieuwe fotografieprijs aankondigen. De GKf Frits Gerritsenprijs gaat dit jaar voor de eerste keer naar Marloes Krijnen, directeur van Foam en mede-initiatiefnemer van de Amsterdamse fotografiebeurs Unseen.

„We willen met deze prijs de aandacht vestigen op fotografen of mensen die via de fotografie een duidelijk maatschappelijk belang nastreven”, zegt Erken, tevens voorzitter van de GKf. Krijnen, voorheen werkzaam als directeur van World Press Photo (WPP), is een goede eerste keuze, meent Erken. „Twintig jaar terug was de jaarlijkse prijsuitreiking bij World Press Photo nog een cocktailparty voor de jetset. Maar Krijnen stelde het netwerk van de organisatie open voor fotografen uit niet-westerse landen en organiseerde masterclasses voor beginnende fotojournalisten. Mede hierdoor is Amsterdam uitgegroeid tot een belangrijke plek voor de internationale fotojournalistiek.”

Ook haar inspanningen bij Foam en de succesvolle fotobeurs Unseen, die afgelopen jaar voor het eerst werd gehouden in het Amsterdamse Westerpark, zijn redenen om de prijs aan Krijnen toe te kennen. „Via Unseen heeft ze een breed publiek weten te interesseren voor fotografie”, aldus Erken. „Door een laagdrempelige beurs te organiseren en de aankoop van foto’s betaalbaar te maken, heeft ze actief het ondernemersklimaat weten te bevorderen.”

Met de nieuwe fotoprijs wil de GKf fotografen erop wijzen wat ze, op een breder vlak, met hun werk kunnen bereiken. „Een fotoprijs werd tot nu toe altijd uitgereikt aan één individuele fotograaf. Daarmee wordt zijn werk dan aangeprezen als beter dan dat van een andere fotograaf. Maar deze prijs moet als aanleiding dienen voor fotografen om meer naar elkaar te kijken en met elkaar in discussie te treden. Dat is nodig. Fotografie is op dit moment belangrijker dan ooit, iedereen is met beeld bezig. Tegelijkertijd hebben veel fotografen het financieel heel zwaar.”

De GKf Frits Gerritsenprijs, die Krijnen in april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam ontvangt, bestaat uit een originele foto van Frits Gerritsen en een geldbedrag van 2.500 euro. Daarnaast zal Krijnen een activiteit organiseren ‘waarbij relevante organisaties en fotografieopleidingen worden betrokken’.

Krijnen, die eind vorige maand werd ingelicht over de prijs, heeft inmiddels een plan bedacht. „Gerritsen was een sociaal mens, iemand die mensen wist te inspireren en bij elkaar bracht. Ik wil, met hem in gedachten, met een groep van vijf jonge beeldmakers een nieuw project bedenken.”

Met de vijf jonge professionals wil Krijnen een originele draai geven aan ‘West Side Stories’, het Foamproject in Amsterdam Nieuw-West waar buurtbewoners de afgelopen drie jaar elkaar en de omgeving hebben gefotografeerd en waar, op locatie, exposities zijn gehouden. „Ik wil de groep vragen een concept te ontwikkelen waarmee ze het werk en ervaringen die zijn voortgekomen uit West Side Stories onder de aandacht van een breed publiek weten te brengen. Het resultaat presenteren we halverwege dit jaar in West en in Pakhuis de Zwijger.”