VN-gezant Brahimi: Syriërs vinden veertig jaar Assad ‘een beetje te lang’

International peace envoy Lakhdar Brahimi gives a press conference at a Damascus hotel on December 27, 2012. Brahimi called for "real" change in war-torn Syria and the installation of a transition government with full powers until elections can be held. AFP PHOTO / STR

Volgens de internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, is het Syrische volk van mening dat de familie Assad te lang aan de macht is geweest. Niet eerder lagen zijn woorden zo dichtbij een oproep aan Assad om af te treden.

Brahimi, opvolger van Kofi Annan, zei tegenover de BBC dat hij denkt dat “wat de mensen in Syrië misschien bedoelen, is dat één familie die veertig jaar de macht heeft misschien wat lang is.” President Bashar al-Assad nam de macht in 2000 over van zijn vader, Hafiz al-Assad, die 29 jaar regeerde.

“Dus er moet een echte verandering komen. Assad zou het voortouw kunnen nemen als reactie op de aspiraties van het volk, in plaats van zich ertegen te verzetten.”

Eerder vandaag zei Brahimi dat de speech die Assad dit weekend gaf “een gemiste kans om de crisis te beëindigen” was. Hij noemde het “niets beter dan vorige gefaalde initiatieven”.

Brahimi spreekt spreekt aanstaande vrijdag met de Russische en Amerikaanse onderministers van buitenlandse zaken over Syrië. Het gesprek tussen Brahimi en onderministers Michail Bogdanov en William Burns zal in Genève plaatshebben.

    • Peter Zantingh