Vergeet demotie - denk 'instauratie'

Demotie, het tegenovergestelde van promotie, is een beladen begrip. Van het woord alleen al raken werknemers gedemotiveerd, moet CNV Dienstenbond hebben gedacht. De vakbond verzon er een ander woord voor: ‘instauratie’ – wat herstelling, hernieuwing of wederoprichting betekent. Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord instaurare wat ook werd verstaan als ‘opnieuw vieren’. En toegegeven: dat klinkt een stuk vrolijker.

Capgemini beheerst het debat door demotie voor te stellen, maar de zogenaamde instauratie-regeling werd al opgenomen in de cao die de vakbond twee jaar geleden afsloot met Rabo Vastgoedgroep, waar 1.200 mensen onder vallen. Daarmee liep de vakbond onbewust al vooruit op de oproep van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland de term demotie te schrappen. De werkgeversadviseur in cao-onderhandelingen meent namelijk dat de benaming geen recht doet aan de positieve effecten van demotie op werknemers. Ze zouden er langer gezond mee aan het werk blijven.

Toch denken maar weinig werknemers zo. Want ondanks de andere benaming vermoedt CNV dat er bij de Rabo Vastgoedgroep amper een beroep wordt gedaan op die instauratie-regeling. Voor veel werknemers blijft het moeilijk een salarisverlaging te accepteren, „al wordt de overgang nog zo gemakkelijk gemaakt”, zegt CNV- bestuurder Sandra Hendrinks. Rabo wilde niet reageren.

Het woord demotie ligt niet bij iedereen gevoelig: in zes van de 385 cao-akkoorden werd vorig jaar het woord wel expliciet opgenoemd. Maar ook daar zijn werknemers die het daadwerkelijk doen, schaars.

    • Ariane Kleijwegt