Uitgelicht

Film

Hoge hakken, echte liefde (Dimitri Frenkel Frank, 1981, NL). Speelfilmdebuut van Frenkel Frank, naar eigen roman, was een commercieel voorgebakken publieksfilm die minder banaal uitviel dan menigeen vreesde. Fabrieksdirecteur Rijk de Gooijer vermomt zich als een van zijn eigen arbeiders en vindt authenticiteit en menselijke warmte bij koffiejuffrouw Monique van de Ven. Ook met Leen Jongewaard, Geert de Jong, Olga Zuiderhoek. RTL8, 20.30-22.15u.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000, VS/D). Destijds geavanceerde speciale effecten kenmerken kille griezelfilm van Verhoeven. Kevin Bacon als geleerde die even onzichtbaar als kwaadaardig wordt dankzij een serum van Elisabeth Shue.RTL7, 20.30-22.40u.

Mean Girls (Mark Waters, 2004, VS). Highschoolfilm onderscheidt zich van genregenoten door een verfrissend cynische ondertoon. Alle pubers zijn zelfzuchtige krengen. Met tienerster Lindsay Lohan als Cady, een meisje dat in de Afrikaanse jungle werd opgevoed en dieren logischer vindt dan mensen, maar al snel ontdekt dat de wetten van de jungle ook gelden op de middelbare school. Ook met Tina Fey, die ook meeschreef aan het scenario. RTL5, 20.30-22.30u.

Informatief

Tod nach Abschiebung – Wadim. Documentaire over het korte leven van Wadim K., die in Duitsland opgroeide, naar school ging, Duitse vrienden had en zich Duitser voelde. Zijn Russischtalige ouders waren in 1992 uit Letland naar Duitsland gevlucht, maar een verblijfsvergunning werd hun geweigerd. Na dertien jaar gedogen, asielzoekerscentra en arbeidsverboden werd een poging gedaan het gezin uit te zetten. Daarbij sneed moeder haar polsen door, werd vader gearresteerd en de achttienjarige Wadim in zijn eentje naar Letland gestuurd – een land dat hij zich nauwelijks kon herinneren. Vijf jaar knokte Wadim om het bestaan; in januari 2010 maakte hij een eind aan zijn leven. Hij werd 23 jaar. ARD, 22.45-00.15u.

Holland Doc: Kumaré. Vikram, Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst, is verbaasd over het succes van Oosterse religies in het Westen. Zelf heeft hij afstand genomen van het hindoeïsme en hij is erg sceptisch over zogenaamde verlichte goeroes. Hij besluit daarom als experiment zelf goeroe te worden: hij noemt zich Kumaré en gaat zich kleden als een goeroe, met rood gewaad en baard en leert wat yoga- en meditatietechnieken. Al gauw heeft hij een groep trouwe volgers. Maar hoe meer ze hem nodig hebben en hoe dieper zijn volgelingen ingaan op de voor hen spirituele ervaringen, des te groter wordt Vikrams gewetensnood. Hoe redt hij zich hieruit? Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

Ali B op volle toeren. Vierde aflevering van het derde seizoen. Vanavond de ontmoeting tussen Ria Valk en Jayh.Ned.3, 20.25-21.10u.