Tóch excuses inzake treinbrand

De politie heeft excuses aangeboden aan de drie mannen die werden gearresteerd na de treinbrand woensdag in de intercity tussen Utrecht en Schiphol. Dat zegt Mildred Helmers, de advocaat van één van de drie mannen. „De politie heeft zich in een gesprek met de mannen op maandag verontschuldigd voor het feit dat de drie een nacht in cel hebben doorgebracht. Ze hadden eerder vrijgelaten kunnen worden, aldus de politie.” Ook zal de politie volgens de advocaat onderzoek verrichten naar de arrestatie, en de drie mannen inlichten over de conclusies. Ze hebben ook bloemen gekregen.

De politie wil niet zeggen of er excuses gemaakt zijn. „We willen alleen benadrukken dat de drie geen verdachten meer zijn.”

Afgelopen woensdag brak brand uit in een intercity tussen Utrecht en Schiphol. De politie arresteerde de drie Nieuwegeinse mannen – leeftijd 22 en 23 jaar – op verdenking van brandstichting. Zij brachten een nacht door in een arrestantencomplex, en werden donderdag vrijgelaten toen bleek dat zij niets met de brand te maken hadden.

Een dag later meldde de politie dat de drie na het uitbreken van de brand juist hadden geholpen met de evacuatie van medepassagiers. Excuses zou de politie echter niet aanbieden, zei een woordvoerder vrijdag. „Excuses maak je als er fouten zijn gemaakt.”

Die excuses zijn dus wel gemaakt, zegt Helmers. Niet voor de arrestatie, „wél voor de nacht in de cel, én voor de manier van heenzenden”, zegt Helmers. „De drie brachten een nacht door in een arrestantencomplex in Houten. Bij vrijlating kregen zij een buskaartje mee. Hen thuisbrengen was wel zo netjes geweest.”

De politie arresteerde de mannen omdat ze luidruchtig waren in de trein, zich in de buurt van de brand bevonden, en meerdere getuigen hen aanwezen als daders. De drie werden geboeid afgevoerd.

Helmers dient geen schadevergoeding in. Ze noemt de behandeling van de politie „netjes”. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog.

    • Ingmar Vriesema