Even minder grote kans op branden - temperatuur Australië iets gedaald

This handout picture taken late on January 8, 2013 and provided by New South Wales Rural Fire Service (NSW Rural Fire Service) on January 9, 2013 shows trees burning and smoke billowing from a fire along the Princes Highway at Deans Gap in the Shoalhaven area in New South Wales. A drop in temperatures helped firefighters battling blazes across Australia on January 9 but up to 30 wildfires were still raging out of control, destroying a handful of homes and forcing people to flee. AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service ----- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service" NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ----- In de Australische staat New South Wales is de brandweer nog steeds zeker dertig branden aan het blussen. Foto AFP / NSW Rural Fire Service

Doordat de temperaturen in het door bosbranden geteisterde zuiden van Australië vandaag iets zijn gedaald, is het gevaar op branden minder. Desondanks is de verwachting dat het kwik toch weer wat zal oplopen, zo meldt AP.

De temperatuur in de hoofdstad Canberra daalde vandaag van 36 graden naar 28 en in Sydney van 43 naar 23 graden. Toch verwachten meteorologen dat ook vandaag in het lijstje van Australiës warmste dagen komt, omdat de hittegolf zich heeft verplaatst naar het midden en noorden van het land. Vier van Australiës warmste dagen vonden dit jaar al plaats. Eergisteren kende Australië met 40,3 graden Celsius de warmste dag ooit en gisteren was het de op twee na warmste dag. Meteoroloog David Jones:

“Het lijdt geen twijfel dat dit een zeer, zeer extreme hittegolf is. Als je kijkt naar het bereik, de duur, de intensiteit, dan is het wellicht de grootste in de geschiedenis van Australië.”

Door de verzengende hitte zijn de afgelopen week in vijf van de zes staten in het land bosbranden uitgebroken. Duizenden brandweermannen vechten al dagen tegen honderden verschillende brandhaarden. In New South Wales woedden gisteren bijvoorbeeld zo’n 137 branden. Vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen bij de branden. Wel worden in Tasmanië nog honderd mensen vermist sinds een felle brand vorige week daar negentig woningen verwoestte.

Bekijk hier beelden van hoe de branden om zich heen grijpen:

    • Anouk Eigenraam